Сторінки

середу, 18 липня 2012 р.

Венеціанська комісія про нелегитимність Януковича


Віра Zamiyala



Венеціанська комісія вважає, що у Януковича проблеми з легітимністю, оскільки він обирався на пост президента по одній конституції, а прийшовши до влади, відразу ж змінив її, значно розширивши свої повноваження, причому не конституційним парламентською більшістю, а шляхом вирішення ручного Конституційного Суду.


17 грудня 2-10 року Венеціанська комісія розглянула питання про конституційну реформу в Україні та винесла свій вердикт.

У висновку Венеціанської комісії сказано, що «відновлення за рішенням Конституційного Суду України варіанту Конституції 1996 року ставить питання про легітимність дій президента.

Це також ставить питання легітимності діючих інститутів, оскільки і президент і парламент були обрані відповідно до конституційних норм, які більше не визнаються дійсними. Президент України, після цього рішення, має набагато більше повноважень, ніж могли припустити виборці, коли він обирався. Діяльність основних державних органів у даний час базується на основі правил, змінених судом, а не на правилах, змінених демократичним легітимним органом ».

Також Венеціанська комісія наголошується, що «Конституція 1996 року призвела до концентрації влади в руках президента і до постійної конфронтації між законодавчою та виконавчою гілками влади».

Оцінюючи дії українського Конституційного Суду щодо скасування політреформи 2004 року, Венеціанська комісія відзначила, що «оскільки Конституційні суди зобов'язані діяти в рамках Конституції, і не можуть стояти над нею, такі рішення створюють важливі питання демократичної легітимності.

Цілком очевидно, що зміна політичної системи країни, заснованої на рішенні Конституційного Суду, не має такої легітимності, яка може бути досягнута тільки в результаті звичайної конституційної процедури внесення змін до конституції і попереднього відкритого і всебічного громадського обговорення », - наголошується в документі.

На думку представника України у Венеціанській комісії Марини Ставнійчук, цього неприємного для України заяви від ВК можна було уникнути якби конституційна реформа проводилася не кулуарно, а відкрито і з залученням відомих вчених-конституціоналістів.

Тепер «перед Києвом поставлена ​​задача повернути конституційну реформу в правове русло, задати легітимний формат, шляхом широкої дискусії». Тому, ймовірно, Янукович і пішов на створення такої ж сумнівної конституційної асамблеї, склад якої створений його ж указом.

Зазначимо, що вердикт Венеціанської комісії став підставою для нової порції критики з боку Заходу на адресу України, що вкрай небажано для Віктора Януковича.

Наприклад, подібне рішення вплинуло і надалі впливатиме на подальший хід переговорів України з європейської інтеграції - зокрема, крім усього іншого, це також стало причиною відстрочки дати підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС.

За відомостями джерел, негативний вердикт ВК може привести до відставок в юридичному крилі Адміністрації президента.

Немає коментарів:

Дописати коментар