Сторінки

понеділок, 15 липня 2013 р.

Польська співпраця з німцями на Волині

Польська поліція у Генеральній губернії, нім. Polnische Polizei im Generalgouvernement) — назва колабораційних підрозділів польської поліції на окупованій німцями території, які входили до складу Генеральної губернії. Офіційною назвою організації було «Польська поліція у Генеральній губернії». Неофіційна назва «Синя поліція» або «Гранатова поліція» (пол. Granatowa policja). Походить від кольору форми.
Цей вид поліції був комунальним, тобто фінансованим польським самоврядуванням (старі самоврядні структури під контролем німців). Підпорядковувалася місцевому коменданту німецької поліції порядку (Ordnungspolizei). Найвищим щаблем структури Польської поліції була посада міського чи повітового коменданта.

Утворення та функціювання

Формально утворена 17 грудня 1939 року на підставі розпорядження генерального губернатора Ганса Франка, на теренах Генеральної губернії.
Польська поліція відповідала за безпеку та публічний порядок.

Як вказав Гейнріх Гімлер 5 травня 1940 року «виконання загальної поліційної служби у Генеральній губернії є завданням польської поліції.

Німецька поліція втручається лише тоді, коли цього вимагає німецький інтерес, а також наглядає за польською поліцією». Польська поліція не могло втручатися у справи, де фігурували німці, в тому числі цивільні. Як виняток були лише вбивства. Також окупаційна влада допускала втручання у випадку крайньої необхідності та зайнятості польської поліції.

Польська Гранатова поліція повністю підпорядковувалася німецькій, а тому не мала центрального керівництва. Структура цієї поліція не виходила за межі повіту.
В 1943 на Волині, де мешкала більшість українського населення, також з’явилась польська "гранатова" поліція.

Повністю польським був 202-й охоронний батальйон, котрий діяв на території як Генеральної губернії, так і Волині.

Ці польські злочинні угрупування разом із польськими батальйонами «гранатової поліції» на Волині у 1943-44 р брали участь у каральних операціях проти мирного Українського населення та акціях проти УПА.

Немає коментарів:

Дописати коментар