Сторінки

середу, 14 січня 2015 р.

Голосування по Укрнафті розкрило вплив Коломойського на фракцію Яценюка



 7286  1  коментувати
За закон, який дозволить позбавити Коломойського впливу на Укрнафту і поверне прибутковий актив під контроль держави, проголосувало всього 13 з 82 членів партії Яценюка
Фото: kp.ua

За закон, який дозволить позбавити Коломойського впливу на Укрнафту і поверне прибутковий актив під контроль держави, проголосувало всього 13 з 82 членів партії Яценюка
Лише 15% членів Народного Фронту підтримали законопроект, який підірве фінансове здоров'я міллардера Ігоря Коломойського

ПО ТЕМІ


Сьогодні фракція Народного Фронту в Раді відмовилася  голосувати  за законопроект №1310, який повертає державі контроль над одним з найприбутковіших нафтових активів у країні, підприємством Укрнафта.Цим політсила прем'єра Арсенія Яценюка продемонструвала ступінь впливу на неї дніпропетровського олігарха Ігоря Коломойського.
За закон, який дозволить позбавити власника групи Приват впливу на Укрнафту і поверне прибутковий актив під контроль держави, проголосувало всього 13 з 82 членів Нарфронта. При тому, що цей намір було чітко задекларовано в коаліційній угоді, підписаній партією Яценюка.За закон у Фронті проголосували тільки Олег Медуниця і група Андрія Парубія.  
Це репутаційний удар по Народному Фронту, який будуть заслужено використовувати конкуренти . Тому що не треба ставати партнерами олігархів - Сергій Лещенко
"Отримала чергове підтвердження інформація про зв'язки Коломойського з Народним Фронтом, яка здійснюється через різні канали - через Турчинова, через Авакова і через Яценюка-Іванчука, - пояснює НВ нардеп БПП Сергій Лещенко. - Цей ризик [з погляду Народного Фронту] реально коштував того , щоб підставитися ".
Голосування за законопроект балансувала на грані, і в результаті він  був прийнятий  з перевагою всього в п'ять голосів. З точки зору Народного Фронту гра коштувала свічок. Якби законопроект не пройшов, його можна було б відправити на повторне перше читання, а потім і зовсім "заговорити".
Депутати Народного Фронту, які відмовилися голосувати за законопроект, всіляко намагалися приховати факт "демаршу".
"Це такий coming out, який спеціально не придумаєш: деякі просто не голосували, а деякі, як Пашинський, витягли картку - нібито він" відсутній ", хоча до цього ходив у залі. Або, наприклад, Іванчук - за секунду до голосування він доповідав з трибуни, а потім пішов, витягнув картку і виявився "відсутній", - розповідає Лещенко. - Це спроба створити алібі ось такими смішними способами. Народному Фронту я не позаздрю. Це репутаційний удар, який його конкуренти будуть використовувати з лишком, і заслужено. Тому що не треба ставати партнерами олігархів ".   
Тих членів Народного Фронту, які все-таки зважилися підтримати законопроект, Лещенко називає "окремим середовищем" в Народному Фронті. У числі цих 13-ти нардепів - Іван Васюник, Сергій Висоцький, Віктор Єленський, Андрій Левус, Олег Медуниця, Володимир Соляр, Тетяна Чорновіл, Микола Величкович, Михайло Гаврилюк, Павло Дзюблик, Микола Кадикало, Ігор Лапін, Михайло Хміль.   
Компанія Укрнафта є одним із найбільш ласих активів в Україні, але ми не маємо ніякої можливості управляти нею. Тепер держава отримати цю можливість - Вікторія Войціцький
Зрештою скандальний закон таки був прийнятий 230 голосами. Необхідний мінімум голосів вдалося отримати, завдяки підтримці Опозиційного блоку (20 з 40 депутатів) та позафракційних нардепів. З числа коаліційних партій за закон  проголосували більшість нардепів Батьківщини, Самопомочі, БПП і Радикальної Партії.
Законопроект №1310 знижує кворум, необхідний для проведення загальних зборів акціонерного товариства. Нардеп Самопомочі Вікторія Войціцький,  секретар комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу,  називає "маячнею" українського корпоративного законодавства той факт, що держава не могла керувати підприємствами, незважаючи на те, що воно володіло в них контрольним пакетом акцій. Адже на ділі для того, щоб скликати збори акціонерів і вирішити, наприклад, питання про виплату дивідендів або зміну менеджменту компанії, необхідно було зібрати власників не менше 60% акцій. У разі Укрнафти група Приват, що володіє 42% акцій, просто ігнорувала ці збори і блокувала таким чином розподіл прибутку і вирішення питання про зміну менеджменту.
"На сьогодні на Укрнафті накопичилося дивідендів на суму понад 1,7 млрд грн, на які має повне право держава, - розповідає Войціцький. - Менеджмент там Коломойського був поставлений, і цей менеджмент і акціонер блокували будь-які збори акціонерів Укрнафти. Вони просто не дозволяли провести збори, щоб прийняти рішення, в тому числі про виплату дивідендів ".
Фактично держава, володіючи 51% акцій, не могло контролювати діяльність Укрнафти, тому що менеджмент компанії йому не був підконтрольний. Відповідно, держава не могла отримувати прибуток, яка роками акумулювалася підприємством. При цьому прибуток, за словами Войціцький, вимивалася через витрати.
"Компанія Укрнафта є одним із найбільш ласих активів в Україні, але ми не маємо ніякої можливості управляти нею, - говорить нардеп. - Тепер держава отримати цю можливість".
Укрнафта - далеко не єдиний приклад такої схеми "взаємовигідної співпраці" з державою.Більше того, оскільки Укрнафта є акціонерною і публічною компанією (частина її акцій котирується на біржі), - є доступ до її фінзвітності, і її фінансовий стан - зрозуміло. Однак в Україні є й інші компанії, часткою в яких аналогічним чином держава володіє, але не впливає на управління, і при цьому доступу до їх фінзвітності - ні. Тобто сума накопичених дивідендів - невідома.
Тепер у держави є інструмент управління, який дозволить повернути контроль і отримати можливість наповнити бюджет за рахунок виплати накопичених дивідендів і в цілому отримати контроль над менеджментом, говорить Войціцький. Втім, вона вважає, що станеться це не швидко - це робота ще як мінімум на рік.
Зниження кворуму,  необхідного для проведення загальних зборів акціонерного товариства, продиктовано не тільки необхідністю повернути держконтроль над такими підприємствами, як Укрнафта. Оскільки Україна рухається в бік зближення з Євросоюзом, ця норма так чи інакше повинна бути гармонізована з європейськими стандартами.
Прибуток Укранафта та інших компаній, доступ до якої отримає тепер держава, може бути важливим джерелом наповнення бюджету, говорить Войціцький.
"Це якраз один з джерел, який ніяк не пов'язаний із збільшенням податкового тягаря для населення. Це інструмент, який відновлює справедливість - олігархи будуть повертати ті суми, які були  акумульовані  за рахунок роботи на підприємствах, де частка держави більше 50%. Тобто це просто відновлення історичної справедливості ", - вважає вона.
http://nvua.net/publications/golosovanie-po-ukrnafte-stalo-novym-podtverzhdeniem-svyazi-kolomoyskogo-s-narodnym-frontom-29334.html

Немає коментарів:

Дописати коментар