Сторінки

четвер, 31 березня 2016 р.

ЗОЛОТА ПАЛАНКА: "Зображення гетьмана Івана Мазепи (кінець ХVІІ - п...

ЗОЛОТА ПАЛАНКА: "Зображення гетьмана Івана Мазепи (кінець ХVІІ - п...: Наталія Потапчук  _ Понеділок, 7 березня 2011 Версія для друку Коментарі 13 Чернігівський історик і відомий мазепознав...

Січеслав (Дніпропетровськ).: ПРОВОКАТОРИ НАЙМАНІ ІНОЗЕМЦІ Б'ЮТЬ МИРНУ ДЕМОНСТРА...

Січеслав (Дніпропетровськ).: ПРОВОКАТОРИ НАЙМАНІ ІНОЗЕМЦІ Б'ЮТЬ МИРНУ ДЕМОНСТРА...

неділю, 27 березня 2016 р.

пʼятницю, 25 березня 2016 р.

КРИЇВКА УПА

Повстанська криївка:історія творення та існування



Одним із багатьох феноменів боротьби українських повстанців за власну державу були так звані «схрони» або, як казали самі повстанці,«бункри» чи «криївки». У спорудженні цих об’єктів вояки УПА виявили неабиякі технічний рівень і кмітливість.

Не всі знають, що в сучасному В’єтнамі туристам показують цілі системи підземних схованок з часів антиамериканського спротиву, які «в’єтконґівці» будували за зразками упівських криївок. Досвід спорудження українських повстанчих схронів передали їм військові фахівці з СРСР. У часи повоєнного протистояння на теренах Галичини та Волині радянські спецслужби ретельно вивчали методику побудови та маскування криївок. Тому документували конструкцію кожного виявленого «бункру», розраховуючи у майбутньому при нагоді використати. Така нагода з’явилася через 20 років у В’єтнамі. 
Призначення криївок було різним. Спершу їх використовували як речові та харчові склади. З часом почали розміщувати підпільні друкарні та шпиталі. А після переходу 1944 року до підпільної боротьби, «бункри» слугували схованками.


Масово будувати укриття вояки повстанської армії стали напередодні приходу радянських військ на терени Західної України. Сигналом до цього став наказ головної команди УПА від 27 серпня 1944 року по групі «Захід», який передбачав перехід до підпільної війни з явно переважаючими силами противника. При цьому передбачалося діяти малими групами, яким було легше залишатися непоміченими. А ідеальними базами для таких підрозділів були якраз невеликі приховані криївки. Проекти їх часто розробляли повстанці з інженерною освітою. Тож у побудові схованок та їх маскуванні виявляли неабияку винахідливість, проти якої часто були безсилими найкращі специ радянських спецслужб і практики радянського підпілля.


Приміром, у селі Підгайчики Глинянського району на Львівщині радянські військові виявили криївку в куполі церкви. А у селі Яблунів Галицького району Івано-Франківщини підпільники створили криївку у бічному отворі криниці. Він був викопаний перпендикулярно до шурфу діючої криниці. Вхід вирізали у дерев’яній стінці колодязя на глибині близько 2 метрів від верхнього зрубу і його не можна було помітити згори, навіть якщо і не використовувати маскуючи засоби ). Під час небезпеки повстанці миттєво спускалися вниз до схрону по ланцюгу, до якого було прикріплене відро, відкривали лаз і зачинялися із середини. У такій схованці вони могли перебувати не один день. Продукти харчування їм готувала господиня садиби. Потім ставила приготоване у відро і йшла до колодязя нібито по воду. Спускаючи відро до рівня криївки подавала умовний сигнал і упівці відкривали ляду, забирали харчі, а відро опускали нижче. Набравши води жінка спокійно поверталася до хати.


Ще один оригінальний метод створення криївки – у кухонній плиті. Коли енкеведисти заходили до садиби, повстанці ховалися до схрону і закривали за собою лаз. Господиня у свою чергу підпалювала на металевому черені дрова і ставила баняк з водою. Нікому зі солдатів не приходило на думку, що вхід у криївку був саме під вогнищем.


Кожну криївку будували ті підпільники, які мали в ній перебувати. Щоби приховати викопану землю, її викидали в недалеку річку або виносили на свіжозоране поле (якщо криївку готували у приватній садибі). Критеріями вибору місця для «бункру» були непомітність, недоступність для ворога, добра можливість для відступу. Тому це міг бути і ліс, і населений пункт. За формами криївки різнилися: від невеличких, для 1-2 повстанців, до просторих багатокімнатних приміщень. 

Останні були найскладнішими, бо готувалися для тривалого (2-5 місяців) переховування групи людей без виходу на поверхню. Здебільшого їх відкритим (а не шахтним) способом будували у віддаленій гірській місцевості. Саме там, завдяки важкій доступності для загонів НКВД, вони функціонували найдовше – до середини 1950-х років.

Як виглядали криївки, облаштовані в лісі, описав командир УПА на Лемківщині Степан Стебельський (псевдо «Хрін») у своїх спогадах «Зимою у бункрі»: «Бункер наш невеликий: довгий на 4 м, широкий на 3 м, з одного боку високий на 2 і півметра, з другого боку на півтори, так щоб стеля, покрита грубими дошками, мала спад для води. Стіни виложені сухими коленими бельками. Під вищою стіною повздовж стояла прича з дощок, яку ми накривали палатками. Під голову не було нічого, хіба п'ясток. Спання тверде, як за часів князя Мономаха. Воно було таке, щоб через сінники, подушки, солому, сіно, не множилися насікомі, звані «приятелями партизана», та щоб не було «національного тертя»… На одному кінці причі був побудований столик на писальну машину, званий нами «канцелярський кутик». Над причею стояв образ Божої Матері, прибраний вишиваним рушником і квітами з паперу, під ним Володимировий тризуб та портрет полк. Коновальця. По другому, нижчому боці, біля входу, стояла кухня, вимурована з камінців з потока. Комин – це дві рури, які на поверхні були рівні з землею. При кінці вони дещо вужчі, щоб на випадок наскоку ворога він не міг кидати туди гранати. На день маскувалися рури мохом. Один метр від кухні була умивалька, в якій щоденно кожний стрілець мусів обов'язково митися зимною водою до поясу. Кожен стрілець мав свій цвях, на якому вішав шинелю, шапку і зброю. Нижче вішака стояли два відра на воду до пиття, одне на помиї. На долівці була підлога. Під підлогою – яма, в якій на випадок «попуску» буде збірник на воду. З протилежного від входу боку був підземний тунель на 20 м аж до потока. В потоці він був прикритий колодою. Там була криничка, звідки ми брали воду. В тому тунелі стояли бочілки з м'ясом».

Своє перебування у таких «запечатаних» криївках повстанці намагалися використовувати з користю для справи. Зазвичай друкували листівки, студіювали літературу, писали відозви. Під час перебування у «бункерах» упівці дотримувалися чіткого розпорядку. Колишній вояк УПА Михайло Зеленчук (псевдо «Деркач») в одному зі своїх інтерв’ю у 1990-х роках з цього приводу зазначав: «Як правило, наприкінці жовтня, підчас першого снігопаду, ми заходили у власноруч зроблену криївку і залишалися «запечатані» там до весни. Про події у світі дізнавалися з радіоприймача, але не знали, що робиться навколо нас, у найближчих населених пунктах. Така тривала самоізоляція, звичайно, тиснула на психіку, адже ззовні не долинало жодного звуку. У криївці була така ж дисципліна, як і підчас рейдів, - ніхто не вилежувався, наче ведмідь у барлозі. У суворо визначений час відбувалися заняття за програмою вишколу керівних кадрів. 
Відпочивати, слухати радіо, читати книжки дозволялося лише ввечері, у неділю та святкові дні. Щоправда, добу під землею «зміщували» для конспірації на 12 годин: коли надворі стояла ніч, у нас вважався день, і навпаки».


Життя повстанців у таких криївках було вкрай важким. Не кожен міг витримати просидіти під землею у замкнутому просторі кілька місяців. У багатьох починалися проблеми зі здоров’ям, здебільшого з органами дихання та кишково-шлункового тракту. Давалося в знаки брак свіжого повітря та нормальної їжі. 

«Кілька місяців без руху, відсутність сонця, денного світла, нормальної їжі, сперте й важке повітря від тісного підземного приміщення, що погано вентилюється, запах біологічного розкладу людських відходів, – пише у своїй книзі «Большая охота. Разгром вооруженного подполья в Западной Украине» офіцер КДБ Григорій Санніков про проблеми повстанців у закритих криївках. – Покладені за нормою 60-75 грамів сала або домашньої ковбаси, що зберігалися в закопаних у підлогу бункера алюмінієвих бідонах, й пара сухарів у перші тижні створювали ілюзію більш-менш пристойного харчування. Потім починалися неприємності. Шлунок відмовлявся нормально функціонувати».


Своїми враженнями від зимівлі в криївці ділився з журналістами і Михайло Зеленчук: «Пригадую, як ми вийшли на світ після першої зимівлі у криївці, то буквально злякалися самих себе: обличчя і все тіло настільки змарніли, настільки втратили звичну людську зовнішність, що спершу охопив відчай. Кожен був блідий, аж синій, тільки ясніли очі, звикаючи до денного світла. Довелося два тижні обвітрюватися і засмагати на сонці, щоб люди дивилися на нас без остраху».


Загалом будова криївок набула широкого розмаху в ході підпільної боротьби УПА з окупантами, адже завдяки цим зручним архітектурним витворам можна було значний час переховуватися від ворога й виконувати повстанську роботу.
Криївка-шпиталь

http://na-skryzhalyah.blogspot.com/2016/03/blog-post_61.html

БЕЗВОДОВКА Пригоризонтна обсерваторія

четвер, 24 березня 2016 р.

ДОСЬЄ НА ЗРАДНИКІВ: САТАНІСТИ ПРОЕКТУЮТЬ ВОКЗАЛЬНУ ПЛОЩУ СІЧЕСЛАВА

ДОСЬЄ НА ЗРАДНИКІВ: САТАНІСТИ ПРОЕКТУЮТЬ ВОКЗАЛЬНУ ПЛОЩУ СІЧЕСЛАВА: Сьогодні один з них виклав проект реконструкції площі біля вокзалу...Все б нічого, але п'ятикутна зірка повернута рогами до вокзалу так...

Січеслав (Дніпропетровськ).: "БИТВА ЗА ДНІПРО" ЧИ ЗА НАШІ ДУШІ?

Січеслав (Дніпропетровськ).: "БИТВА ЗА ДНІПРО" ЧИ ЗА НАШІ ДУШІ?: Люди добрІ. Якось пропущено було повз нашу увагу про підготовку експозиції "БИТВА ЗА ДНіПРО" - виставки АТО в приміщенні Діорам...

Козаки: Козацькі шаблі XVII століття

Козаки: Козацькі шаблі XVII століття: Упорядник: Дмитро Каднічанський (Сіроманець) 1 – шабля угорсько-польська, тип І; 2 – шабля угорсько-польська тип II; 3 – шабля угорс...

середу, 23 березня 2016 р.

Здобутки та втрати Майдану

   Зараз все частіше ми чуємо, що Майдан нічого не здобув, що він сам приніс лише безробіття та підвищення тарифів а також повне зубожіння населення.
  Так це чи ні? Давайте все ж розберемось з цим.
   Гадаю, ні для кого не секрет, що датою загарбання Криму стало 20 лютого 2014 року - день коли почали вбивати майданівців сотнями...

Турки воювали під Хотином на слонах і верблюдах

Турки воювали під Хотином на слонах і верблюдах
Вперше турки використали під Хотином бойових слонів і верблюдів 1621 року. Тоді під стіни фортеці турецький султан привів 200-тисячну армію. В її складі були чотири бойові слони і декілька тисяч верблюдів. 

САМООБОРОНА МАЙДАНУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ: ПЕРША ДОПОМОГА В БОЮ

САМООБОРОНА МАЙДАНУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ: ПЕРША ДОПОМОГА В БОЮ: 1

вівторок, 22 березня 2016 р.

Московія країна контрастів.

 Один Антонов -Овсієнко сто років тому вбивав українців керуючи підрозділом Червоної Армії. Інший зараз Антонов-Овсієнко стоїть з плакатом на захист Надії Савченко під стінами Кремля.https://www.facebook.com/videosvoboda/videos/501055866751756/

суботу, 19 березня 2016 р.

ДОСЬЄ НА ЗРАДНИКІВ: Іван Маркевич Конференція Руху За Суверений Розвит...

ДОСЬЄ НА ЗРАДНИКІВ: Іван Маркевич Конференція Руху За Суверений Розвит...: Медведчук наступає на наше місто посиленими темпами і приховує все це пд назвою РУХ ЗА СУВЕРЕННИЙ РОЗВИТОК. Цей рух суверенів - найбільша з...

У Кривому Розі відкрили перший в Україні пам'ятник воїнам АТО


Чотириметрову скульптуру відлили з бронзи на кошти, зібрані городянами
Детальніше читайте на Єдність-інфо: http://www.ednist.info/news/38907


EDNIST.INFO

1

В УКРАИНЕ ОТКРЫЛИ ПЕРВЫЙ ПАМЯТНИК ПОГИБШИМ В БОЯХ НА ДОНБАССЕ

Прототипом памятника стала реальная личность - минометчик-"киборг" Евгений Абросимов с позывным "Абрикос"
В Кривом Роге сегодня, 19 марта, открыли первый в Украине памятник украинским бойцам, которые погибли во время боевых действий на Донбассе. Об этом сообщает "ДС" со ссылкой на "Радио Свобода".
Как сообщается, скульптура "киборга" помещена между двумя символическими крыльями самолета, которые символизируют трагедию Ил-76, сбитого вооруженными сепаратистами под Луганском в июне 2014 года. Тогда погибло 49 украинских военных, среди которых были днепропетровцы и криворожане.
Также на монументе высечены имена земляков, погибших во время военной операции на востоке Украины.
По данным издания, Кривой Рог в боевых действиях на Донбассе потерял сто воинов.
Как отмечается, инициаторами установки памятника выступили демобилизованные бойцы, родственники погибших военных, волонтеры. В церемонии открытия монумента приняли участие жители города, участники боевых действий с семьями и представители власти.
Эскиз памятника создал местный скульптор Владимир Токарь, по его проекту уже был возведен памятник воинам-афганцам в Октябрьском районе города.
По его словам, прототипом памятника стала реальная личность - минометчик-"киборг" Евгений Абросимов с позывным "Абрикос", который принимал участие в защите Донецкого аэропорта.http://www.dsnews.ua/society/pervyy-v-ukraine-pamyatnik-pogibshim-v-boyah-na-donbasse-otkryli-1903201620240011



середу, 16 березня 2016 р.

Foundation Ivan Sirko/ФОНД СІРКА: ХОЛОДНИЙ ЯР 23-24 КВІТНЯ 2016 РОКУ

Foundation Ivan Sirko/ФОНД СІРКА: ХОЛОДНИЙ ЯР 23-24 КВІТНЯ 2016 РОКУ: РОМАН КОВАЛЬ :  Холодний Яр чекає на тебе 23 – 24 квітня 2016 р. у Черкасах та на Чигиринщині відбудуться 21-ші вшанування героїв Холодн...

Черненко: КОЗАКИ

Черненко: КОЗАКИ: Козак не той , що в шароварах, А той чує серця суть, Той шлях, протоптаний віками, На захист Батьківщини йдуть. Ідуть щоб захистит...

Черненко: ТЕЛЯТАМ-ДЕПУТАТАМ

Черненко: ТЕЛЯТАМ-ДЕПУТАТАМ: Кожному теляті хочеться поїсти. Ось вони і рвуться - де б покраще сісти. Розумне телятко має аж дві матки, А дурнеє може й одної не мати...

ЗОЛОТА ПАЛАНКА: Пісня про лелек

ЗОЛОТА ПАЛАНКА: Пісня про лелек: Валерій ТЕРЗІ   ПІСНЯ ПРО ЛЕЛЕКУ /у шести заспівах із приспівами/ Від автора Я належу до сімдесятників , а вони , як...

суботу, 12 березня 2016 р.

Черненко: ПРОТИ АРЕШТІВ ПАТРІОТІВ. СІЧЕСЛАВ.

Черненко: ПРОТИ АРЕШТІВ ПАТРІОТІВ. СІЧЕСЛАВ.:    Вчора  відбулась протестна акція УКРОПу проти політики запроторення за грати патріотів. Головною дієвою особою за яку йшла мова - керівн...

четвер, 10 березня 2016 р.

Боротьба ОУН-УПА в московських концтаборах (автор: Губка Іван)


опубліковано 25 трав. 2013 р., 12:07 Степан Гринчишин   [ оновлено 31 трав. 2013 р., 22:56 ]
Ми ті, що будують на багнах дороги,
Ми служим цементом під нові міста.
Кладуть нас під шпали, гатять нами тами,
А замість імен - у нас лиш номера.
                                                               
                                                                  П. Сорока
 
Прояви сталінізму не відійшли зовсім у минуле. Їх рецидиви зустрічаються скрізь і всюди: Афганістан і Тбілісі, Литва і Латвія, Карабах і Цхинвалі, Осетія і Придністров'я - і цьому немає кінця.

Але звідкіля і які джерела зродили оці темні людські діла ХХ-го століття? Відомо, що в наш нас технічний поступ набагато швидше крокував, ніж розвиток збагачення духовності людини. І як наслідок, маємо поступову деградацію духовності, моралі, а це дало можливість грубій силі створити державні структури.

Січеслав (Дніпропетровськ).: ВОЛЮ НАДІЇ САВЧЕНКО

Січеслав (Дніпропетровськ).: ВОЛЮ НАДІЇ САВЧЕНКО: Вчорашній поход громадян до міської ради завершився виконанням вимог міською радою. Не знаю як там з листом до вищих інстанцій. а борд з ц...

середу, 9 березня 2016 р.

Черненко: ВОЛОДИМИРУ ПАРАСЮКУ

Черненко: ВОЛОДИМИРУ ПАРАСЮКУ: Коли в Украйні Провідник появиться достойний? Сашко був Білуй , хутко зник - був вбитий принародно. Коли Сашко за комірець тягав якусь св...

неділю, 6 березня 2016 р.

вівторок, 1 березня 2016 р.