Сторінки

вівторок, 17 грудня 2013 р.

МАНІПУЛЯЦІЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВІЙНИ ПРОТИ НАРОДУ


ЯК НАМИ МАНІПУЛЮТЬ, або Інформаційні Технології Влади для Розпуску#Євромайдан'у (думки та спостереження)

На початку протестів #Єврореволюція влада реагувала на події дуже топорно і прямолінійно: вони кидали #беркут і арештовували активістів. Зараз вони змінили тактику дій, запускаючи інформаційні віруси, метою яких є охолодження настроїв протестувальників і поступове розсмоктування Майдану. В даному матеріалі я спробую проаналізувати дані процеси, щоб уберегти вас від їхнього впливу. 


Арсенал технологій влади достатньо різноманітний, і направлений на різні аудиторії протестуючих. Я зараз не буду говорити про банальні речі, які використовують противники Євромайдану на зразок Діми Кісельова або сюжети новин Перший Національний. В даному матеріалі я спробую розібрати маніпуляції, які запускають ніби-то прихильники Майдану.

1) Отож, перший тип маніпуляцій - це "вау"-відеоролики з Youtube.
В даних матеріалах показані ніби-то фрагменти записів прихованою камерою, журналістські репортажі, або сюжети новин, які начебто свідчать про спланований опозицією характер Майдану, або інший спронозований сценарій розвитку подій. Насправді ж використовується банальний монтаж, або старі записи які подані в новому контексті. Ось приклади:
Запис "прихованою" камерою розмови Олег Тягнибок про Виталий Кличко:http://www.youtube.com/watch?v=xmyVf_quPas
Кличко і беркут - "зйомки німецьких журналістів":
http://www.youtube.com/watch?v=XBE2L9-59N0
Сюжет Шустер LIVE про "вброс" інфи опозиції про розгін Майдану:
http://www.youtube.com/watch?v=Ci4DAYgv7RU

2) Розмови про необхідність "спочатку змінити жек" а потім змінювати владу.
Теза, яку дуже легко підтримає середній клас, і міські жителі, яким набридло хабарництво, і неефективність комунальних служб. Для цієї групи уособленням режиму є якраз інспектор ДАІ, або податківець чи інший регулятор. Тому так жертва такої маніпуляції дуже легко ведеться на даний аргумент.
Проте не потрібно забувати, що дані тези були дуже доречні ДО ПОЧАТКУ Євромайдану, і будуть актуальні ПІСЛЯ його завершення. Розмови ж ПІД ЧАС революцій про те, що треба йти додому і переформатовувати жек, є типовою маніпуляцією для каналізації протесту.
Приклади інформаційних вбросів:
Alexey Arestovichhttps://www.facebook.com/alexey.arestovich/posts/630769046987179
Сергей Гайдайhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202584743080679&set=a.2220220345911.2133451.1259737362
Якраз той же Сергій Гайдай, якого я дуже поважаю як технолога, прекрасно розповідає на своїх лекціях про "мислевіруси". Один з таких мислевірусів він запустив в дуже недоречний час, і це не може бути випадковістю.

3) Розмови про відсутність стратегії дій
Один з найпопулярніших трендів. Основним джерелом даної маніпуляції є нерішучість парламентської опозиції до активного спротиву, і відсутність реальних юридичних механізмів реалізації вимог Майдану без рішення президента.
Маніпуляція тут існує в тому, незважаючи на вірність цих доводів висновком стає не пошук альтернатив про те, ЩО МОЖНА ЗРОБИТИ, а про те що стояти на Майдані це БЕЗГЛУЗДЯ, яке ні до чого не призведе.
Якщо сидіти дома, і сидіти за комп"ютером - правда нічого і не зміниться.

Лінки приводити не буду, я впевнений, що у кожного з друзів є особа яка про це писала. Ще раз - аргументи тут правдиві, але остерігайтесь, до яких висновків вас штовхають!

4) Групи в соц-мережах Мы за Мир, "За чистоту Києва" та інші псевдо-громадські активності в соц-мережах
Дані спільноти намагаються грати на страхах тих осіб, які не часто бувають на майдані, або сприймають всі навколишні події через призму своїх страхів чи тривог. Вони переконують вас, що на майдані зібрались агресивно налаштовані радикали, або люди які руйнують наш прекрасний Київ. Такі групи прямо не закликають розходитись з Майдану, їхні інформ-віруси спрямовані на те, щоб пом"якшити спротив, чи відвернутись від основної цілі - повалення існуючого режиму. Для тих, хто справді переживає за чистоту міста чи толерантність протестуючих - я просто рекомендую відвідати Майдан, і всі страхи у вас зникнуть самі по собі.

ЯК ВІДРІЗНИТИ СВІДОМОГО АГЕНТА ВЛАДИ, ВІД ЗВИЧАЙНОЇ НЕДАЛЕКОЇ ЛЮДИНИ, ЯКА ПОВЕЛАСЬ НА МАНІПУЛЯЦІЮ?

Справжній агент зазвичай знається на психології, або являється спеціалістом по інформаційним технологіям. Тому на будь-які зауваження він буде аргументовано наполягати на своїй правоті, а під час відповідей на запитання буде "виляти" в сторону, шукаючи нові виправдання або докази.
Людина, яка просто повелась зазвичай адекватно реагує на запитання про походження таких думок і відкрита до діалогу. Вона щиро буде намагатись знайти істину, а не переконати вас в тому, що ви не праві. По тону відповідей це дуже чітко відчувається.

ЯК УБЕРЕГТИСЬ ВІД МАНІПУЛЯЦІЙ?

Треба пам"ятати, що якщо Майдан закінчиться без перемоги (відставки Януковича), то всіх причетних накриє хвиля репресій.
Вже зараз більшість активістів запрошують на допити в прокуратуру, СБУ та міліцію. Всі ті, хто так чи інакше приймав участь в Майдані будуть покарані режимом.
Якщо ви думаєте, що ви були не дуже активним, і тому вас це не зачепить - ви помиляєтесь. Режим дістане вас тоді, коли ви будете платити хабаря за те, щоб вашу дитину взяли в дитячий садок, при поступанні в університет, чи коли ви будете оформлювати собі закордонний паспорт.

І саме зараз у вас є шанс змінити цю систему, яка прогнила наскрізь і борсається з останніх сил. Бо ніщо не зупинить ідею, час якої настав.

Рекомендую ПОСТИТИ В КОМЕНТАРЯХ інші приклади інформаційних маніпуляцій, та РЕПОСТИТИ ЦЕЙ ЗАПИС, щоб ваші друзі не попались на гачок режиму.

Немає коментарів:

Дописати коментар