Сторінки

пʼятницю, 7 березня 2014 р.

ПОБРАТИМИ

Тисячоліттями на нашій землі найбільшим скарбом було побратимство. Воно тривало не тільки ціле життя, його проносили нащадки.
У скіфів побратимство заключали друзі, обнявшись із голими мечами випивали з однієї чаші вино, змішане з кров’ю, що капала з їхніх пальців (зображення на вазі кургану Солоха).
Відома легенда про скіфа Арсака, який закохався у дочку босфорського царя й сватався до її. На запитання про майно, багатство Арсак гордо відповів: «Маю двох побратимів!» Висміяний він повернувся додому і розповів побратимам. Не довго думаючи, ті викрали Мазаю і віддали її Арсакові.
У 16 столітті іспанський гранд дон Лачерда зважився на втечу від залицянь королеви до Палестини. Він пережив напад піратів, турецький полон, там гранд став побратимом запорізького козака Адама Дунін-Борковського. Разом вони втекли в Україну. На Волині іспанець закохався в українку, створив сім’ю. Нащадки Адама Дунін-Борковського стали козацькими полковниками. Через триста років граф Андріан Дунін-Борковський поїхав до Іспанії, щоб відвідати сім’ю побратима свого пращура. І праправнука побратима грандеса Марія-Клара де Кастро Лачерда Медіна-Челі стала йому дружиною. Кажуть, від великого кохання з’являються красиві й талановиті діти, такою стала їхня дочка – українська письменниця Наталена Королева.
Старобільський козак Грицько Скараний 12 разів тікав із турецької неволі. У алжирському полоні він познайомився з Мігелем Сервантесом. Вони стали побратимами, разом готували втечу. Загинув Грицько, посаджений на криваву палю. Його син, теж Грицько, пішов рятувати батька, а звільнив із турецької неволі Анну Андреа, рідну сестру Сервантеса. Та іспанка не потрапила на батьківщину, бо вийшла заміж за визволителя. А їхній нащадок Майк Йогансен став вченим-енциклопедистом, поетом, письменником, марив мандрівкою до Іспанії й написав химерний роман про Дон-Кіхота ХХ століття. Майк Йогансен перекладав із 20 європейських мов.
І в ХХІ столітті наша Небесна сотня пронесла кращі традиції побратимства.

Немає коментарів:

Дописати коментар