Сторінки

суботу, 28 квітня 2012 р.

Операція "Вісла" 28.04.1947р. Пам'ятаємо.



Жанр: документальний, історичний фільм
Рік виходу: 2010
Сюжет:
Кілька літніх українців з різних міст Польщі збираються разом і вирушають в дорогу, щоб побачити рідні краї. Там вони зустрічаються зі знайомими, розповідають про жахи переселення, примусову асиміляцію і прожите життя.
Фільм розповідає про долю українців, примусово переселених у 1947р. в ході операції "Вісла" з Холмщини та Підляшшя на захід і північ Польщі. Переселення мало на меті знищити український рух опору на сході польської республіки, розсіяти українців по цілій країні і не дати їм контактувати один з одним.Операції «Вісла» та яке мало (за умовами Угоди) бути винятково добровільним, проводилося найчастіше примусово та із застосуванням військової сили. Польські адміністративні органи для збільшення масштабів переселення вдавалися до: позбавлення прав українців на землю, ліквідації рідного шкільництва, ліквідації культурно-освітніх установ, ліквідації греко-католицької церкви тощо.

Протягом жовтня 1944 — серпня 1946, за даними польських джерел, до України (тоді — УРСР у складі СРСР) було переселено 482 тис. осіб.

Переселення і масові репресивні акції польського уряду щодо українського цивільного населення викликали закономірну рішучу протидію національно-патріотичних сил— Української Повстанської Армії та націоналістичного підпілля Організації Українських Націоналістів на території Закерзоння, що становило серйозну загрозу для існування тоталітарного режиму в цілій Польщі. За цих умов польська комуністична влада, продовжуючи свою антиукраїнську політику, вирішила повністю виселити українське населення з його етнічних земель і розпорошити українську національну меншину в Польщі.
У фільмі розвінчуються багато міфів про цю операцію - зокрема поляки переконані, що "Вісла" не зашкодила українцям, бо їх буцімто переселяли у будинки, залишені німецькими родинами, які після війни покинули Польщу, і таким чином українцям надавали чудове просторе житло.
Також у фільмі звучать коментарі українських та польських істориків.

Немає коментарів:

Дописати коментар