https://www.04868.com.ua/news/1990986  
Вже з літа українські багатоповерхівки будуватимуть за новими правилами. Чиновники спільно з забудовниками переписали старі будівельні норми (ДБН), які не переглядалися ось уже 13 років.
Відповідні рішення було прийнято 15 березня на спільній нараді будівельників, чиновників Мінрегіонбуду та прем'єр-міністра в Кабміні, пише  Мінпром .
Запропоновані забудовниками нормативи пообіцяли розглянути протягом двох тижнів, після чого затвердити з мінімальними правками. За очікуваннями будівельників, нову редакцію ДБН можуть прийняти вже через два-три місяці.
будівельна декомунізація
Список змін включає в себе практично два десятки пунктів. Першими «під ніж» пішли явно безнадійно застарілі нормативні вимоги, які, до слова, багато забудовників і так не дотримувалися. Адже жоден ЖК в популярному нині форматі «місто в місті» не можна сьогодні реалізувати без таких порушень.
«Існуючі норми давно втратили актуальність. Зараз для того щоб реалізовувати сучасні проекти відповідно до європейських принципів комфорту, забудовникам доводиться додатково узгоджувати з Мінрегіоном все, що не вписується в застарілі норми. А це призводить до додаткових тимчасових витратах на реалізацію проекту », - зауважив у розмові з UBR.ua начальник відділу продажів міні-міста Svitlo Park Олександр Панфілов.
При цьому забудовники поспішають заспокоїти потенційних клієнтів: пропоновані зміни навряд чи позначаться на вартості новобудов. Оновлені норми швидше покликані спростити процеси узгодження будівництва і введення в експлуатацію житлового будинку.
В першу чергу пропонується переписати такі будівельні нормативи:
-  Будинки без сміттєпроводів . Зараз заборонено будувати будинки без сміттєпроводів. За новими правилами вони більше не потрібні будуть. А жителям багатоповерхівок запропонують сортувати відходи. Хоча експерти зізнаються, що інфраструктура міст до цього явно ще не готова.
Деякі з них і зовсім вважають, що норма призведе до відмови від установки сміттєпроводів в принципі. Замість цього, біля будинків встановлять контейнери для роздільного збору відходів. Справа потрібна, але поки занадто далеке від вирішення екологічних проблем. Адже сміттєвози все одно сгребут все в одну купу і вивезуть на полігон.
«Чим погані сміттєпроводи? Тим, що забудовники не створюють умов для їх експлуатації? У сучасному якісному сміттєпроводі немає ні шуму від падаючого сміття (за рахунок шумоізоляції), ні запахів (за рахунок систем очищення каналу), ні нагромадження (при своєчасному вивезенні сміття) і т.д. », - помітив UBR.ua заступник керівника департаменту стратегічного консалтингу UTG Костянтин Олійник.
-  Відмова від технічних поверхів.
При належній тепло-, гідро- і шумоізоляції дозволять поєднувати стелю квартири та дах будинку. Таким чином звичні горища та технічні поверхи зникнуть з українських новобудов. До того ж жителі останніх поверхів часто «приватизували» технічне приміщення, роблячи його частиною свого житла. Тепер такий фокус проробити вийде.
Та й сам девелопер не зможе використовувати технічний поверх з комерційною вигодою - організувати там продаж комор мешканцям великогабаритних речей та інвентарю, вивести необхідну і обслуговуючу інженерну інфраструктуру (бойлерні, насосні, серверні, комунікації) з зручним доступом і експлуатацією.
-  Чи дозволять мешканцям самим склити балкони  за умови, що отвір одного з вікон, що відкриваються - не менше 1,2 м (для доступу пожежникам).
Зараз склити балкони і лоджії в будинках з однієї сходовою кліткою заборонено, але мешканців це, як відомо, не зупиняє.
«Сьогодні забудовник розробляє загальну концепцію будинку, а потім самі ж покупці самостійно беруться склити свої квартири врозріз не те що концепції будівлі, а й будівельних норм. Так новобудова руками самих жителів потихеньку перетворюється в «шанхай», - розповів UBR.ua директор з розвитку компанії NOVBUD В'ячеслав Павлов.
Крім іншого, в нові нормативи також включать:
1.  Міні-кухні у великих квартирах.  Сьогодні кухні-ніші дозволено поєднувати тільки в однокімнатних квартирах (як правило, це так звані смарт-квартири). Це обмеження хочуть зняти.
2. Чи дозволять  поєднувати кухню і вітальню.  За нинішніми нормами, в квартирі обов'язково повинна бути «загальна кімната» окремо від кухні. Оскільки, мешканці часто самі зносять стіни і об'єднують кухню і вітальню (так звану студіо), таке планування зможуть робити самі забудовники.
3. Чи дозволять «опускати»  ліфт під землю . У паркінгу і житлової частини будинку буде загальний ліфт.
4.  Паркінг під лікарнею.  Допускається будівництво паркінгів під лікарнями (крім корпусів з палатами), громадського харчування, культурними і спортивними установами.
5.  Рятувати машину з пожежі - недоцільно . Замість двох виїздів з паркінгу дозволять робити один (протипожежні вимоги підземної стоянки прирівняють до наземним).
6.  Місце для паркування дозволять будувати прямо під житловими приміщеннями . Раніше стоянку від квартир повинен був відділяти техповерх. Тепер же, за умови установки протипожежного перекриття, теплоізоляції і антивібраційного шару, можна буде обійтися без такого прошарку.
7.  Стоянки посунуть ближче до будинків . Наземну стоянку до 10 машин можна буде облаштувати не ближче, ніж за 3 м від будинку (раніше - 10 м).
8.  Комори з сигналізацією . Чи дозволять будувати комірчини підземних і перших поверхах житлового будинку (якщо висота вище 5 поверхів), за умови установки пожежної сигналізації та автоматичної системи пожежогасіння.
9.  Поребрик - геть . Зараз при вході в будинок повинен бути бордюр або сходинка, висотою не менше 15 см. Цю норму приберуть, що дозволить робити вхід в будинок на рівні тротуару.
10.  Вбудований дитсадок . До житлових будинків дозволять пристроювати дитячі навчальні заклади та початкові школи. За умови, що їх обладнають окремими комунікаціями, входом, а територію захистять парканом.
11.  Дитячий майданчик на даху . Чи дозволять облаштовувати дитячі майданчики на дахах будинків (з огорожею).
12. Чи приберуть норму про обов'язкове  наявності господарських майданчиків для вибивання килимів і сушки білизни . Замість них поставлять сміттєві контейнери.
13.  Кафе в / на території житлової забудови . Також дозволять заклади громадського харчування місткістю понад 50 чоловік з окремим входом.
14.  Продуктові, побутові магазини, заклади громадського харчування , адміністративні приміщення дозволять облаштовувати вище 3-го поверху.
15.  Під'їзд пожежних машин . Пожежники повинні мати можливість дотягнутися на сходах до будь-якому приміщенню в будинку. Решта не має значення.