Сторінки

суботу, 21 вересня 2013 р.

"ЖИДИ" слово не заборонене законами України

Минюст Украины разрешил называть евреев "жидами"

Фото РИА Новости, Валерий Мельников








"Министерство юстиции Украины заявило, что в законодательстве страны не содержится запрета на употребление слова "жид". Таким образом, как пишет "Украинская правда", в ведомстве ответили на запрос главного редактора издания "Киев еврейский" Элеоноры Гройсман."

Приводом для запиту, як  повідомлялося , стали висловлювання представників
націоналістичної партії "Свобода". Вони використовують у своїй мові слова "жид" і "жидівка", а у відповідь на претензії заявляють, що ці слова є природними для української мови.
"Проведений міністерством юстиції аналіз не виявив вживання в актах законодавства України термінів 'жиди', 'жид' й 'жидівка', а також норм, що забороняють вживання зазначених слів", - йдеться у відповіді Мін'юсту.
У міністерстві водночас зазначили, що в законодавчих актах країни (коли йдеться про представників даного народу) використовуються слова "євреї", "особи єврейської національності".
Міністерство заявило також, що "держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, а також розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України".
Видання, зі свого боку, відзначає, що в академічному словнику української мови слово  "жиди"  має два значення: застаріле найменування євреїв і образливе найменування євреїв.
В кінці листопада, як повідомлялося раніше, новообраний депутат Верховної Ради від "Свободи" Ігор Мірошниченко написав у соціальній мережі, що голлівудська актриса Міла Куніс, яка народилася на Україні, є "жидівкою". "Вона не українка, а жидівка за походженням. Цим пишається, і зірка Давида їй в руки. Тільки от про країну, в якій народилася - ні звуку і ні позитиву. Тому вважати її своєю - язик не повертається. Нехай любить собі Гамерики і Ізраїль , і не треба її ліпити до України ", -  міркував націоналіст.
У зв'язку з цими висловлюваннями розгорівся скандал. Представники "Свободи" заявили, що відмовлятися від вживання слова "жид" не збираються. При цьому вони посилалися, зокрема, на те, що це слово використовували класики української літератури. Націоналістка Ірина Фаріон  додала  також, що слово "жідовочка" на Галичині вживалося як "ніжне і ласкаве".
"Свобода", нагадаємо, за підсумками недавніх виборів пройшла до парламенту, отримавши там 37 місць. Лідер партії Олег Тягнибок відомий крім іншого закликом боротися з "москалями, жидвою та іншою нечистю".

http://lenta.ru/news/2012/12/18/leave/

Немає коментарів:

Дописати коментар