Сторінки

суботу, 3 листопада 2012 р.

Скайп-конференція присвячена жертвам Сандармоху.



   Вчора пройшла скайп-конференція між різними містами України присвячена цій сумній даті.
   Скайп зв'язав деілька міст: Дніпропетровськ - Харків - Кам'янець Подільський - Львів.
Ініціатором цього мосту виступило Жіноче товариство ім.Олени Теліги та її голова у Дніпропетровській області Тетяна Хуторна.

Від Харкова брали участь Нина Лапчинская, Вікторія Склярова, Дмитро Пилипець.від Львову представляв Андрій Рой. який пов'язаний з Кам'янцем-Подільським, де була зібрана аудиторія в місцевій бібліотеці з присутніми краєзнавцями і спеціалістами по цій темі, що дуже багато хотіли сказати, але часу для того було замало, так багато інформації. що не могло вкластится у формат зустрічі. 




  • У ці дні виповнюється 75 років від розстрілів в'язнів Соловецького табору і тюрми в урочищі Сандармох під Медвежогорськом (Карелія). За 5 днів заступник начальника адміністративно-господарськогоуправління УНКВД Ленінградської області капітан держбезпеки Матвєєв власноручно розстріляв з револьвера 1111 людей! Напівзамерзлих в'язнів зв'язаними привозили з лісу на вантажівках, клали біля викопаних ям, і чекіст Матвєєв стріляв їм у потилицю. Якщо йому здавалося, що жертва ще жива, брав у руки ломика і трощив лежачому череп. У перший день (27 жовтня 1937р.) він вбив 208 осіб, 1 листопада - 210, 2 листопада - 180, 3 листопада - 265 і на п'ятий день - 4 листопада - 248. Від цієї роботи Матвєєв дуже стомився. Для поновлення сил йому видали путівку на Чорне море і нагородили за Сандормох орденом Леніна.
    Так більшовицька влада відзначила 20-річчя свого переможного перевороту.

Немає коментарів:

Дописати коментар