Сторінки

пʼятницю, 2 листопада 2012 р.

Конференція Українських Державницьких Організацій Канади



Конференція Українських Державницьких Організацій Канади
Ліґа Українців Канади, Ліґа Українок Канади
Спілка Української Молоді в Канаді (СУМ), Товариство кол. Вояків УПА, Гомін України

83 Christie Street, Toronto, ON M6G 3B1, Canada
(416) 516-8223, luc@lucorg.com; www.lucorg.com

oрганізації КУДОК є членами Конґресу Українців Канади

Руслан Забілий завершив турне Північною Америкою

Торонто, 30 жовтня 2012 р. 
Нещодавно у Канаді і США із візитом побував Руслан Забілий, Генеральний директор Національного Музею-меморіалу жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького”у Львові. Авторитетний науковець, історик, Руслан Забілий разом із науковими співробітниками Музею співпрацюють із Центром досліджень визвольного руху та Центром історії державотворення України ХХ століття при Національному Університеті Києво-
Могилянська Академія (НаУКМА) 
Обравши темою досліджень визвольний рух українського народу ХХст. та поставивши за мету розсекретити архіви радянських спецслужб, Р.Забілий разом з іншими українськими науковцями опинився під постійною загрозою кримінального обвинувачення з боку СБУ, переживаючи допити, обшуки, конфіскацію документів та комп'ютерів. Про переслідування самого Руслана Забілого та наукових працівників Музею вже не раз писала українська та зарубіжна преса. 

І ось нещодавно представники канадських та американських політичних, наукових та громадських кіл мали нагоду особисто пізнати Руслана Забілого та почути безпосередньо від нього про ситуацію зі свободою та демократією в Україні.

Нинішнє турне Руслана Забілого - 2012р. зорганізоване Конференцією Українських Державницьких Організацій Канади (КУДОК) - Ліґою Українців Канади (ЛУК), Ліґою Українок Канади (ЛУ-окК), Спілкою Української Молоді в Канаді (СУМ), Товариством колишніх вояків УПА, видавництвом “Гомін України”- та під патронатом Конґресу Українців Канади (УКУ) і за підтримкою Фонду Семена і Ольги Біди при Фундації Будучність. 

У його рамках науковець мав зустрічі в канадських університетах: Університеті Манітоби, Університеті Саскачевану, Університеті Альберти, Університеті Оттави, Університеті Торонто, а також в Гарвардському Університеті (США). Тема доповіді перед Канадськими і Американськими академіками: “Сучасний стан архівів, музеїв і академічної свободи в Україні”. Доповідь закінчується такими словами: “Мірилом демократизації постраждалого від тоталітаризму суспільства є його відкритість, готовність до діалогу, засудження злочинів та вшанування героїв. Однак, українська сучасна влада, схоже, не збирається переходити від декларації намірів сповідувати європейські цінності до їх реалізації на ділі. Навпаки, замість кроку вперед у подоланні наслідків тоталітаризму вона робить два кроки назад у радянське минуле.”

Зустрічі з громадами відбулися в США: Брукліні, Чікаґо, Клівленді а також у Канаді: Вінніпеґу, Саскатуні, Едмінтоні, Калґарі, Монтреалі, Торонто, Етобіко. Руслан Забілий розповів про працю в музеї, експозиції, навчальні програми і дослідження, про долю свою і своїх колег. Особливу увагу Р.Забілий присвятив спільним проектам, зосередженим на підтримці дальших досліджень історії України радянських часів та зазначив мету - обмін отриманими результатами з канадськими навчальними закладами та громадськими організаціями через канадський Дослідний Інститут "Україніка". 

Головним проектом є “Електронний архів визвольного руху” (це спільний проект Центру досліджень визвольного руху та Львівського національного університету ім. І. Франка, Національного музею “Тюрма на Лонцького” та Центру історії державотворення України ХХ століття при Національному Університеті Києво-Могилянська Академія (НаУКМА), який має на меті надавати відкритий доступ до електронних копій документів з історії українського визвольного руху у XX ст., Голодомору та політичних репресій, які сучасна українська влада намагається знову заховати. Дослідники зможуть бачити частину документів через інтернет www.avr.org.ua, а з широкою базою даних працювати в спеціальних читальних залах е-архіву в музеї “Тюрма на Лонцького”, Львівському національному університеті ім.І.Франка та в Національному Університеті Києво-Могилянська Академія (НаУКМА). З фінансовою допомогою діаспори можна буде підтримати постійну роботу е-архіву: опис та розміщення в е-архіві документів, підтримка сайту та бази даних програмістами, оцифровування нових документів в архівах України та закордоном, приватних збірках, та реставрацію пошкоджених документів. Це вагомий проект, розрахований на багато років, оскільки лише архівна колекція Центру досліджень визвольного руху складає близько мільйона аркушів документів. 

Як зазначив Р. Забілий, ці зусилля знаходяться в прямій конфронтації з тими діями, які чинить Росія, щоби виправдати свою пост-совєтську імперську державність, в тому числі прославляння тоталітарного минулого СССР і навіть сталінізму. За словами Забілого, це саме по собі повинно викликати тривогу у всьому світі. Однак ще більш тривожним для нього і його колег є те, що Росія нав'язує Україні та іншим країнам свою ревізіоністську інтерпретацію історії 20-го століття підривними методами і програмами, такими, як "Русскій Мір".

Крім лекції в університетах і виступів у громадських центрах, особливо знаковою є зустрічі Р.Забілого з членами парламенту Канади і достойним Стівеном Гарпером, прем'єр-міністром Канади. 16 жовтня 2012, Канадсько-українська парламентарська група дружби гостила Руслана Забілого на ланчі в парламенті. Дупутат Роберт Сопук, голова групи, привітав пана Забілого і відзначив його сприяння академічній свободі та відстоювання прав людини. Зі свого боку, Р.Забілий висловив глибоку вдячність за підтримку канадського уряду демократію та громадянського суспільства в Україні. Він також згадав, як він цінує зусилля депутата Джеймса Безана, депутата Марка Варави, і сенаторки Рейнел Андрейчук, кожен з яких відвідали музей “Тюрма на Лонського”. Науковець також подякував Постійному комітету із закордонних справ і міжнародного розвитку за проведені слухання у справі свободи в Україні . 

Зустріч з парламентською групою завершився нагородження паном Забілим депутата Тед Опиц почесною грамотою від музею за його старання інформувати своїх колег у парламенті і членів кабінету міністрів як і прем’єр-міністра по стан академічної свободи в Україні. Це включає підтимки візиту прем'єр-міністра Гарпера до музею “Тюрма на Лонського” і слухань про ситуацію в Україні, які відбулися в парламенті у березні 2012 року. Ці слухання були продовжені в Україні в травні цього року, де Русланові Забілому було запропоновано дати свідчення. У червні 2012 р., в заключний звіті Постійного комітету із закордонних справ та міжнародного розвитку парламенту Канади сказано: 

"Одним з найбільш тривожих випадків, про який повідомили Постійний комітет трапився в Львові в установі "Тюрма на Лонцького", в якому знаходиться музей і дослідницький центр. Установа розташована на місці відомої в'язниці, де перебували політичні в'язні ще в радянські роки. Директор музею дослівно описав своє переслідування та як постраждали його колеги. Руслан Забілий був затриманий на вулиці. Його допитували протягом декількох годин про визвольний рух, документи які він опрацьовує, про його контакти за кордоном і т.д. Матеріали були конфісковані, та зі сторони влади було рекомендовано не продовжувати ці дослідження. Р.Забілий повідомив Постійний комітет, що, якщо він піддався б тиску з сторони СБУ тримати в таємниці усі деталі допитів та погодився передати свою дослідницьку роботу, подібна ситуація та допити просто б повторилися ще із іншими його колегами, які також вивчають історію 20-го століття України. Таким чином, він зробив вибір публічно оголошувати та обговорювати свою ситуацію, щоб повідомляти інших що з ним трапилося. Для Забілого, це був один з багатьох ключових досягнень молодої демократії в Україні - молодь є менш перелякана ніж старше покоління, щоб вийти на міські площі та заxистити свої права.”

Перебування Р.Забілого в Канаді увінчалося зустріччю українського науковця із Прем’єр-міністр Канади Стівеном Гарпером. Також брали участь в зустрічі Міністр Закордонних Справ Джон Берд, Міністр Міжнародної Співдружности Юліан Фантіно, Сенатор Рейнел Андрейчук яка являється головою місії Canadem спостерігачів від Канади на українських парламентських виборах, та депутат Тед Опиц. Серед оточення Руслана Забілого були Орест Стеців, голова ЛУК, Адіяна Буйняк -Віллсон, голова ЛУ-окК, Ярослава Балан, голова комітету Канада Україна при КУК, Борис Потапенко, екзекутивний директор ЛУК, Тарас Залуцький, екзекутивний директор КУК і голова штабу місії Canadem, спостерігачів від Канади на українських парламентських виборах. Також була присутня в якості кореспонденка теле-програми Форум Леся Шимко, заступник голови ЛУ-окК. Ця знакова зустріч відбулася 19 жовтня 2012 р. Того ж самого дня прем’єр Канади звернув особливу увагу на Р.Забілого і Музей-меморіал “Тюрма на Лонського” у своїй промові перед учасниками Місії спостерігачів від Канади на українських парламентських виборах:
“У Львові я відвідав ще один музей – ‘Тюрму на Лонцького’. Я хочу вам трохи про нього розказати, тому що він мене глибоко вразив. Це комплекс непоказних будівель у центрі міста, поряд із гарними будинками та бізнес-приміщеннями – одна будівля краща за іншу, так, як це може бути у Канаді. Та ще кількадесят років тому це було місце, де помирала українська свобода.
У цих стінах потаємна комуністична поліція допитувала, катувала і чинила наругу над тисячами чоловіків, жінок і навіть дітей із найжахливішою жорстокістю. Це страшна память, котру зберігає "Тюрма на Лонцького".
Іронією долі є те, що нинішній директор музею тепер і сам зазнає переслідувань з боку таємної української поліції. Це глибоко нас турбує. Звинувачення стосуються розголошення державної таємниці – насправді, таємниці про те, що відбувалося в цій тюрмі за часів Сталіна. Цього молодого сміливого хлопця, директора музею, звати Руслан Забілий. 
Руслан поділився своєю історією. Він розповів, що його піймали просто на вулиці, й протримали у повній ізоляції 14 годин, допитуючи про визвольний рух і закордонні зв'язки. Попри те, що минуло вже два роки, як із музею вилучили комп'ютери, електронні носії, інформацію – їх досі не повернули.
Друзі, такі порушення прав показують нам темний бік української історії – той темний бік, який загрожує і майбутньому.” (преклад ТВі)

Турне Руслана Забілого є неоціненним з точки зору поширення правди про події в Україні (у минулому і сучасному) безпосередніми дослідниками цього минулого. Загальновідомо: найкращою зброєю проти пітьми є світло. Таке ж світло проливає на історїю відкриття, а головно оприлюднення закритих до нині документів. Молодих і відважних національно свідомих патріотичних науковців слід усіляко підтримувати, бо вони – майбутнє української наукової і в кінцевому результаті громадської думки.

Борис Потапенко

Немає коментарів:

Дописати коментар