Сторінки

середу, 23 січня 2013 р.

Корупційна держава "в законі"

Конституційний суд перебрав повноваження Конституції на себе і зробив корупційну державу законною

Новину читайте нижче.

Конституційний Суд заборонив українцям контролювати владу
Рішенням від 20 січня 2012 Конституційний Суд розтлумачив положення Основного Закону про право на особисте і сімейне життя на користь посадових осіб, закривши доступ громадянам до значного обсягу суспільно важливої ​​інформації.


Тепер журналістам та іншим охочим дізнатись інформацію про політиків і чиновників, оприлюднення якої прямо не передбачено законом, може загрожувати покарання за статтею 182 Кримінального кодексу «Порушення недоторканності приватного життя». За це передбачено покарання від штрафу до п'ятирічного ув'язнення, повідомляє newsoboz.org з посиланням на pravo.org.ua.

Внаслідок прийняття такого рішення для громадськості може бути закритий доступ до інформації, наприклад, щодо судимостей, дисциплінарних стягнень, отримання професійної освіти і родинних зв'язків чиновників усіх рівнів. Адже всі перераховані вище дані підпадають під визначення особистого і сімейного життя.

Крім того, завдяки такому рішенню, можна буде завести кримінальну справу проти журналістів, які займалися розслідуванням навколо резиденції Президента в Межигір'ї або цікавилися пільгами конкретних народних депутатів. Оскільки представники ЗМІ оприлюднили «конфіденційну», згідно з тлумаченням Конституційного Суду, інформацію про посадову особу.

У свою чергу, органи влади отримали підставу відмовляти громадянам у доступі до інформації про політиків і чиновників. Відкритої буде тільки інформація, що стосується виконання ними функцій держави та надання якої передбачено законом.В цьому рішенні Конституційний Суд проігнорував позицію Європейського суду з прав людини про те, що право на недоторканність приватного життя політиків та інших посадових осіб має значно вже кордону, ніж у звичайного громадянина. Не може бути таємницею інформація, коли право суспільства знати об'єктивно переважає над правом чиновника зберігати в таємниці деякі факти про себе, відзначають експерти.

Таким чином, Конституційний Суд створив умови для розвитку корупції, позбавив суспільство ефективних механізмів контролю за владою, а над журналістами, які викривають факти зловживань, заніс меч кримінальної відповідальності.
http://news.mail.ru/inworld/ukraina/global/112/politics/11710450/?frommail=1

Немає коментарів:

Дописати коментар