Сторінки

суботу, 1 грудня 2012 р.

Українська Вільна Бібліотека (Ukrainian Free Library)



https://www.facebook.com/photo.php?fbid=444781215585610&set=o.143625512422885&type=1&theater
Шановне товариство прихильників Української Вільної Бібліотеки, дякуємо вам за моральну підтримку у нелегкий для нас час - як України в ціілому, так і окремих її націіонально-культурних проявів, зокрема нашої спіільної перлини - Бібліотеки. Ми творилися спільними зусиллями десятків небайдужих українців, не тільки всередині нашої держави, але й поза її меж.

Хтось передавав книги, хтось сприяв мат
еріяльно, хтось давав цінні поради, хтось виконував корисну й необхідну технічну роботу, хтось поширював інформаціію - усім вам величезна подяка, всі долучилися, хто відчував безсумнівну потребу у існуванні такого вийнятково цінного просвіітницького проєкту. Ваша праця і допомога, участь і увага не стали намарними. Українська Вільна Бібліотека, після періоду свого становлення на Прикарпатті, у Калуші, знайшла своє місце у славному місті Лева.

Кілька місяців тому усі фонди УВБ, за сприяння кількох визначних національних інституцій і багатьох небайдужих і віідомих осіб, мали можливість бути перевезеними до Львова. Наскільки важко і складно було здійснити цю акцію, - відомо небагатьом. Про це колись напишуть літописці вашої Бібліотеки. Достатньо наразі сказати, що усі книжкові колекції успішно дісталися до місця призначення - до Музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», що по вулиці С. Бандери, 1 у Львові.

Невдовзі після початку творення Бібліотеки її співзасновниками стають голова Бібліотеки - Станіслав Власов з групою ентузіастів, "Фонд Генерала Чупринки" (голова - Юрій Шухевич), «Центр правозахисної діяльності і правової інформації «Захист і сприяння» ім. Генерала УНР В. Сікевича” (голова - Наталія Сікевич), Центр досліджень Визвольного Руху (голова - Володимир В'ятрович).

Нині фонди УВБ, а це більше 2000 одиниць видань, більшість з яких є унікальними, як було повіідомлено вище, перебувають у приміщенні Музею "Тюрма на Лонцького" (директор - історик Руслан Забілий). Оскільки сам Музей теж перебуває у стані своєї реконструкції і ремонту, то і книги нашої Бібліотеки тимчасово не є повністю доступними для простих читачів і дослідників. Невдовзі, коли усі підготовчо-ремонтні і організаційні питання будуть вирішені, то бібліотека вільно працюватиме для усіх охочих долучитися до скарбів національної пам'яті. Усі книги перебувають у майже повній відповідності до умов зберігання, поступово каталогізуються і чекають на свого читача.

Допоки матеріяльні фонди покищо перебувають у "неактивному стані", вони, поза все, поступово вводяться у науковий і бібліографічний обіг, окремі видання оцифровуються і ставляться на місця зберігання у Мережі. Тут ми потребуєммо допомоги, оскільки цим, фактично, зараз займається кільки людей... Принагідно закликаємо небайдужих долучитися до цієї важливвої справи.

Крім усього вищезазначеного, мусимо зазначити, що Українську Вільну Бібліотеку певнийй час тому спіткала неприємність - офіційна сторінка у Мережі була пошкодженя внаслідок стороннього втручання - по-простому - хакерської атаки, то сайт перестав працювати і потребує особливого програмного забезпечення для відновлення свої життєдіяльності. Тоді стане можливим і користування ним і вільного завантаження літератури з нього. Просимо громаду долучитися до збору коштів і зголоситися до керівництва УВБ - ваша допомога є вкрай важливою для всіх нас, - Бібліотека творилася для всієї української громади, для задоволення її духовних і інтелектуальних потреб, тому залишатися осторонь - безглуздо і у деякій мірі навіть шкідливо.

Товариство, також, хто може допомогти нашій Бібліотеці канцелярським приладдям, будь ласка, відгукніться.

Потрібні конверти різного формату, файли різного формати, паперові та самоклейні стрічкм для реставрції книг, клей ПВА, альбоми для листівок і фото, паперові та пластикові папки, холдери тощо...

Українська Вільна Бібліотека звертається з проханням надавати їй усю можливу підтримку і допомогу. Тепер, на стадії свого становлення, це вкрай необхідно.

Адже покищо ніяких жодних незалежних джерел свого добробуту і наповнення Бібліотека не має. Будемо вдячні за будь-яке сприяння і допомогу у будь-якому вигляді.

Як можна допомогти? Потрібно звернутися до керівництва Бібліотеки і запропонувати. Це можна зробити тут.

Допомога може бути різною, наприклад:

- передати до Бібліотеки книжки, періодику, листівки, світлини або диски.

- звертаємось також до письменників, музикантів, творчих людей поділитися з бібліотекою плодами своєї творчості у вигляді книжок, дисків, записів тощо.

Літературу та інше можна передати особисто, через посередників, звичайною поштою або автоперевізником. Останній варіянт є найзручнішим і найдешевшим. Рішення можна прийняти спільно у кожному окремому випадку, за попереднім узгодженням між Вами і Бібліотекою.

УВБ покищо не має матеріяльної можливості купувати книжки, тому все грунтується на благодійних засадах. Пам'ятайте, що кожний Ваш внесок є цеглиною у підвалину визначного просвітницького проекту і буде належно оцінений вдячними користувачами.

- запропонувати свою допомогу у скануванні, відцифровуванні та фотокопіюванні літератури та інших джерел. При наявності у себе - запропонувати для Бібліотеки. Головною вимогою є повнота і якість інформації.

- відшуковувати цікаві інтернет-ресурси Всесвітньої мережі і подавати на них посилання. У першу чергу цікавлять українські електронні бібліотеки, архіви, контакти установ, що можуть корисними для обопільної співпраці з нами.

- надавати інформаційну підтримку, розміщуючи матеріяли про Українську Вільну Бібліотеку у себе на сторінках, подаючи посилання на нашу. Будемо також вдячні, якщо ви, як власник інтернет-ресурсу, розмістите у себе нашу кнопку (банер). Якщо є змога - подавати інформацію про Бібліотеку у друкованих виданнях, радіопередачах і телебаченню.

- надати благодійну матеріяльну допомогу. Це надасть можливість оплачувати поточні витрати, пов'язані з використанням комп'ютера, сканера, принтера тощо. А також оплачувати працю людям, які в силу своєї діяльності не в змозі благодійно жертвувати свою працю і час задля Бібліотеки. Обслуговування і утримання цієї інтернет-сторінки також потребує значних витрат щорічно.

Пам'ятайте, навіть незначна підтримка є відчутною і корисною. Своїм постанням Бібліотека завдячує людям, які добровільно витрачали свої власні матеріяльні ресурси, час і здоров'я.

- можна благодійно запропонувати оргтехніку (навіть та, що була у використанні), електронні носії пам'яті (диски, флешки) тощо.

- Ми вдячні усім добродіям, доброзичиливцям, жертводавцям, друзям, побратимам, усім, хто в той чи інший спосіб сприяв і сприяє розвиткові Української Вільної Бібліотеки, як всеукраїнського культурно-просвітницького Проекту. Ми Вам щиросердечно дякуємо!

З усіма можливими пропозиціями і запитаннями просимо звертатися до керівництва Бібліотеки на електронну адресу ukrvarta@ukr.net або за телефоном  +38 (097) 883-50-69.

Дякуємо за розуміння, допомогу і співпрацю!
Шановне товариство прихильників Української Вільної Бібліотеки, дякуємо вам за м...

Немає коментарів:

Дописати коментар