Сторінки

четвер, 20 грудня 2012 р.

Янукович підписав підроблений бюджет країни


Янукович підписав не той бюджет, який прийняла Рада, - Яценюк
На шляху до Банкової виросли і витрати і доходи державного бюджету, левова частка збільшення витрат припадає на МВС, - зазначає Арсеній Яценюк.


Закон про державний бюджет на 2013 рік, підписаний президентом, і законопроект про держбюджет-2013, прийнятий парламентом 6 грудня, - це два різні документи. Про це свідчить аналіз проекту бюджету, розміщеного на сайті Верховної Ради 4 грудня, і текст закону, опублікованого 19 грудня в «Урядовому кур'єрі», заявляє глава фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Як повідомляє прес-служба партії «Фронт змін», Яценюк зазначив, що бюджет провладна більшість брало поспіхом - документ в кілька сотень сторінок депутатам роздали за день до його розгляду, весь процес так званого «обговорення» основного фінансового документа країни зайняв не більше 20 хвилин , і ніякі правки в парламенті в нього не вносилися.



Як свідчить стенограма засідання парлмаента, озвучені доповідачем від бюджетного комітету цифри вже відрізнялися від тих, які депутати могли побачити в «талмуді» під назвою «проект Держбюджету». Однак навіть ці цифри відрізняються від остаточних.

Так, витрати держбюджету в проекті складають 410,7 мільярда гривень, озвучені головою профільного комітету - 411 900 000 000 гривень, а після підпису президента ця цифра зросла до 412 100 000 000 гривень.

На шляху до Банкової виросли і доходи - з 361,5 мільярд гривень - до 362,8 мільярда гривень, а граничний обсяг дефіциту держбюджету з 50,4 мільярдів гривень - до 50,5 мільярдів гривень, тобто на 100 мільйонів гривень.

Левова частка збільшення витрат припадає на міліцію - Міністерство внутрішніх справ отримало на 1 мільярд гривень більше, ніж передбачалося в проекті.

«І це - не подарунок до Дня міліції. Це - ознака того, що влада боїться. Вона боїться власного народу і намагається відгородитися від нього міліцейськими щитами », - зазначив Яценюк.

Радикально відрізняються в остаточному варіанті бюджету цифри витрат на органи влади. Зокрема, утримання Верховної Ради збільшено на 60 мільйонів гривень.

«Кабмін отримав на 60 мільйонів гривень більше - а це більше 20%. Незважаючи на те, що уряд обіцяв скоротити витрати на себе до 274 500 000 гривень. Замість цього таємно збільшив до 334,5 мільйонів », - зазначив Яценюк.

За його словами, збільшені і витрати на Міністерство юстиції - на 342,8 мільйона гривень, Державній податковій службі - на 56,7 мільйонів гривень. ДУСя отримала на 15 мільйонів гривень більше, РНБО - на 19,4 мільйонів гривень.

На Державну судову адміністрацію, Вищий адміністративний суд і Конституційний Суд додали 31,5 мільйон гривень.

Натомість влада істотно скоротили витрати на соціальні статті. «Міністерство соціальної політики недоотримає 20 мільйонів гривень, установи по реабілітації хворих на ДЦП - понад 7 мільйонів», - підкреслив Яценюк.

Ще 160 мільйонів гривень недорахуються місцеві бюджети - субвенція на ремонт систем водопостачання та водовідведення скоротилася на 160 мільйонів гривень. «Влада веде себе так, ніби в цій країні доживає останні дні. Вони нагадують мародерів на кораблі, який тоне. Трюми з шаленою швидкістю заповнюються водою. А президент і його команда, замість того, щоб засукати рукави, приступити до Помпеї і відкачувати воду, бігають по чужих каютах і набивають валізи », - зазначив політик.

Немає коментарів:

Дописати коментар