Сторінки

вівторок, 4 грудня 2012 р.

Крадійство, як воно є.


  • ‎"Русский стандарт" на украинский манер?

    Президент Путін підписав антикорупційний Закон. Риторика прес-релізу жорстка. Корупціонери - міністри, депутати, чиновники - мають злякатися. Згідно задуму. Насправді ж - повна профанація, імітація боротьби. Калька з антикорупційних (а по суті, корупціних) потуг Януковича зразка 2010 року. Той випадок, коли Росія мавпує Україну, на два роки із запізненням. Нечасто трапляється:)

    Тепер по суті.

    Питання: Чому президенти, прем'єри, міністри, депутати, губернатори, мери - бідні (згідно декларацій), а їхні діти - стрімко рухаються догори у рейтингах Forbes і за короткий термін із мільйонерів стають мультимільйонерами, а глибше копнути, то й мільярдерами - і ніяке антикорупційне сито тих фактів, як порушення Закону, не фіксує?

    Відповідь: Тому що антикорупційний Закон України, а відтепер і Росії, НЕ ВИМАГАЄ від батьків-посадовців декларувати доходи і витрати ДОРОСЛИХ дітей. Чиновник звітує лише про неповнолітніх (РФ), або дітей, які живуть разом з батьками (Україна).

    Ще одне питанняи пам'ятаєте, як у червні 2009 року Верховна Рада прийняла дійсно антикорупційний Закон, який вимагав від чиновника декларувати доходи і витрати УСІХ членів родини? Я за нього теж голосував. Закон той мав вступити в дію з 2010 року. Не вступив...

    Тому і ще одне питання: А чому той антикорупційний Закон, напрацьований за європейськими стандартами, за участю експертів GRECO, не вступив у дію з січня 2010-го?

    Відповідь: Бо виникли форс-мажорні обставини - Президентом обрали Януковича, "пришел гегемон и все пошло прахом". Янукович одразу ж розіграв триходову комбінацію. Провів її швидко й успішно. Для Сім'ї та ще кількох сімей - більш ніж успішно.

    1) Закон від червня 2009 року - спочатку на три місяці було відтерміновано, потім - повністю скасовано.

    2) Прийнято новий Закон, в якому ВЖЕ НЕМАЄ норми про декларування доходів і витрат УСІХ членів родини, обмежилися малими дітьми.

    3) А щоб ніхто більше не морочив голови зі своїми антикорупційними ініціативами, Конституційний суд забив останнього цвяха: такої норми - в Законі бути не повинно в принципі, ніколи. За визначенням. Бо це, мовляв, суперечить Конституції, обмежує права людини.

    Уточнення: КС у своєму вердикті попіклувався про непорушення прав не тих 46 мільйонів, кого корупціонери обкрадають - Суд подбав про права "діток" чиновників, які за рахунок мільйонів збагачуються. Щоб їхніми статками не мав права цікавився ніхто!

    І ще одне питання, риторичне: В демократичних країнах світу, де дійсно борються з корупцією, вимога для чиновника звітувати за всіх членів родини - не порушує їхніх Конституцій, то що ж то за Конституція така в Україні, якщо корупціонера вона не підпускає до рентгену на прозорість? Чи, може, то не з Конституцією, а з країною не складається?

    А Росія потішила... Через два роки повторила гамбіт Януковича. Але не зупинилася, далі пішла: якщо в Україні чиновник декларує купівлю на суму понад 150 тисяч гривень, то в Росії - понад доходи усієї родини чиновника аж за три роки. Різницю відчули?

    Що тепер - хід Януковича? Посилаючись на досвід Росії (ну її, ту Європу), теж підняти "планку" зі 150 тис. грн. - до трирічного доходу родини. Щоб декларації українських чиновників у частині витрат - взагалі були пустими...

    Думаю, Вам тепер ще більше зрозуміло, чому у виборчу програму опозиції (антикорупційний блок) було включено три важливих положення: декларування чиновником витрат УСІХ членів родини; люстрація чиновників, починаючи з прокурорів і суддів; ліквідація продажного Конституційного суду.

    Так само ясно, що для реалізації цих положень опозиції треба стати більшістю (владою) - меншість рішень не приймає...

Немає коментарів:

Дописати коментар