Сторінки

суботу, 2 листопада 2013 р.

До вимог жидів зруйнувати в Австрії дошку присвячену Франкові

Жодних антисемітських гасел у Франка не було і не могло бути, – Мейлах Шейхет

Єврейська громада Львова не погоджується із звинуваченнями в антисемітизмі щодо українського письменника Івана Франка. На думку директора Центру дослідження юдаїки і благодійної організації «Єврейське відродження» Мейлаха Шейхата, причиною таких звинувачень стало звичайне незнання творчості письменника.

Про це Мейлах Шейхет розповів у коментарі «Погляду».

«У ситуації, коли великого українського письменника Івана Франка звинувачують в антисемітизмі, варто звернутися до українських науковців, які, на мою думку, недостатньо працювали над роз'ясненням антисемітських пасажів Франка», – прокоментував Шейхет.

Лідер організації «Єврейське відродження» стверджує, що немає підстав звинувачувати Франка у антисемітизмі.

«Хтось із науковців підтверджує існування антисемітських поглядів у Франка, хоча й зазначає, що вони мали тимчасовий характер. Тож чому звернули увагу тільки на це? Чому не згадали про те, що Франко написав чудову поему «Мойсей», а також у багатьох творах висловлював симпатії єврейському народові?» – наголосив Шейхет.

Проблема у тому, зауважив Мейлах Шейхет, що науковці ніколи не приділяли достатньої уваги єврейським темам у творчості Франка, ось тому й зараз виникають подібні спекуляції.

«Я вважаю, що антисемітських сентенцій у чистому вигляді у людини такого рівня, як Іван Франко не було і не могло бути. Можливо, у творчості Франка існують такі пасажі, але вони швидше мають жартівливий характер», – зазначив Мейлах Шейхет.
Нагадаємо, сьогодні головний політичний тижневий журнал Австрії Profil опублікував статтю під назвою «Євреї-кровопивці» (Juden-Blutsauger), в якій звинуватили українського письменника Івана Франка в антисемітизмі. Автори матеріалу навели кілька антисемітських прикладів із творчості Франка, а самого письменника назвали «націоналістом і антисемітом».
Фото: Андрій Поліковський, iPress.ua
http://www.pohlyad.com/news/n/27204?fb_action_ids=641858765835849&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22641858765835849%22%3A1402784059956109%7D&action_type_map=%7B%22641858765835849%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

Немає коментарів:

Дописати коментар