Сторінки

вівторок, 8 травня 2012 р.

Вшанування жертв війни 1939-1945 р у Дніпропетровську.

Сьогодні з ініціативи Спілки Української Молоді  разом з Конгресом Українських Націоналістів та представниками УПЦ КП та УГКЦ у місті Дніпропетровську відбулось вшанування пам'яті загиблих у другій світовій війні 1939-1945 років.



        Поклавши квіти та поставивши свічки на символічну могилу жертвам  голодомору та політичних репресій , що знаходиться на привокзальній площі Дніпропетровська, всі присутні взяли участь у спільній панихиді.
        Кожен з представників церков і УПЦ КП , І УГКЦ помолився за душі загиблих та пропавших без вісті.
       Всі вони загинули, щоб ми могли вільно жити. Царство їм небесне!

         Потім виступив Голова обласної організації Конгресу Українських Націоналістів Микола Хоменко і ще раз нагадав про всіх загиблих у цій жахливій війні, що для українців розпочалась не в 1941 році, як вважають наші північні сусіди. а в вересні 1939 року. коли під виглядом звільнення та воз'єднання українських земель почалось впровадження і на цих нових територіях політики геноциду і терору по відношенню до українців, її культури та почалось це зі знищення її інтелігенції...
       Ця війна не припинялась навіть і після начебто здобутою перемоги.
 Навіть після 1945 року до 1959, коли агентом НКВС був вбитий Голова ОУН(б) Степан Бандера
        вона продовжувалась , продовжувалась вона і тоді, коли нищили українців у таборах Сибіру та Казахстану...
Кров стигне від тих злодіянь які чинили окупанти на українських землях. Приклад загиблих за звільнення України є рушійною силою для нас у здобутті української національної держави, незалежність якої була здобута 1991 року у результаті розпаду СРСР.
20 років незалежності показали лише одне, що і досі немає української національної держави.
    Загиблі за неї , за звільнення її від окупантів, чекають від нас такої ж самовідданості, яку продемонстрували самі, поклавши свої молоді голови за Україну, вільну від загарбників.
    Наступним виступив Голова обласної організації Спілки Української Молоді в Україні з Дніпропетровську Олесь Шуть.
Він сказав, що 8 травня Спілкою Української Молоді об'явлен Днем пам'яті та єднання. Вони висунули гасло:"Шануй , а не святкуй! Пам'ятай тих, хто загинув у роки Другої світової війни!" Ще в декількох містах України  пройшли такі самі заходи по вшануванню загиблих. Кожен розпочинався з панихиди за померлими.
     8 травня 1945 року був підписаний Акт про капітуляцію фашистської Німеччини. Саме цей день Європа вважає днем завершення Другої світової війни. Не час сваритись на могилах наших предків. Українці воювали у складі польської, німецької, радянської армії і в складі Української Повстанської Армії. Тому вшанування дня завершення другої сітової має полягати не в пошуку винних, а в молитві за душі тих, хто не повернувся з фронтів.

Слава Україні! Героям Слава!









«Про оголошення 9 травня святом Перемоги» опубліковано 12 травня 1945 р



Немає коментарів:

Дописати коментар