Сторінки

неділю, 27 травня 2012 р.

Церковні лідери просять не розглядати законопроект про мову


Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликає народних депутатів не вносити на розгляд парламенту законопроект "Про засади державної мовної політики".

Про це йдеться у зверненні до голови Верховної Ради Володимира Литвина і народних депутатів Всеукраїнської Ради Церков, підписаному черговим головуючим у ВРЦ, главою УГКЦ Святославом.
"Висловлюємо нашу стурбованість ситуацією, яка склалася внаслідок внесення до порядку денного та розгляду Верховною Радою України проектів законів, які шкодять нормальному
конституційному функціонуванню української мови, а головно – законопроекту "Про засади державної мовної політики", - йдеться у зверненні.
"З прикрістю і сумом ми змушені констатувати, що кожного разу, перед важливими виборами у нашій державі деякі політики намагаються експлуатувати питання, які шкодять єдності українського народу та вносять розколи і замішання в суспільно-державний організм. Прикро, що предметом політичних маніпуляцій стають такі святі для державної самобутності і стабільності речі, як мова, історія та релігія", - йдеться у документі.
Підписанти звертаються до Литвина та народних депутатів із проханням "не вносити на розгляд у сесійній залі Верховної Ради України вищезазначені законопроекти з огляду на їхню загрозу суспільному мирові та злагоді, загрозу культурі й самобутності українського народу та, навіть, - самому існуванню української держави".
До звернення також додається звернення Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до українського народу щодо функціонування мов та загроз сепаратизму від 24 липня 2006 року.
"Переконані, що в нашій державі не повинно мати місця протиставлення мов одна одній. Конституцією України не тільки закріплено державний статус української мови, але й закріплено обов’язок держави сприяти розвитку і функціонуванню російської та інших національних мов", - йшлося в ньому.
Тому представники церков і релігійних організацій закликають державних, політичних і громадських діячів усіх рівнів додержуватися Конституції, не перетворювати мовне питання на предмет протистояння.
Під зверненням 2006 року підписалися: предстоятель УПЦ Київського патріархату патріарх Філарет, предстоятель УПЦ Московського патріархату митрополит Володимир, верховний Архієпископ УГКЦ Любомир (Гузар).
Також свої підписи поставили заступник голови Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України Маркіян Трофим'як, президент Всеукраїнського Союзу об'єднань євангельських християн баптистів В’ячеслав Нестерук, єпископ Церкви християн віри євангельської України Михайло Паночко, старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви Леонід Падун, єпископ Української Лютеранської Церкви В'ячеслав Горпинчук, старший пресвітер Союзу вільних церков християн євангельської віри України Василь Райчинець, президент Українського Біблійного Товариства Анатолій Глуховський.
Крім того, під зверненням підписалися муфтій Духовного управління мусульман Криму Аблаєв Еміралі, головний рабин м. Києва та України Якоб Дов Блайх, Об'єднання іудейських релігійних організацій України.

Немає коментарів:

Дописати коментар