Сторінки

вівторок, 21 серпня 2012 р.

Лохотрон замість програми доступне житло


Програма "доступне житло" виявилась цинічним лохотроном
2012-08-20 12:15:00    Автор: Інфопорн
Широко розпіарена кампанія доступного житла за допомогою компенсації державою ставки кредитування в багатьох вселила надію обзавестися-таки якщо не житлом своєї мрії, то хоча б дахом над головою.
Починалося все начебто з благих намірів: нужденні, черговики, молоді сім'ї повинні були отримати допомогу від держави на купівлю житла.

Потім держава помізкувала і, мабуть, дійшла висновку, що з незаможних толку мало, адже їм реально треба допомагати, а якраз допомагати ніхто і не збирався.
У результаті народилася хитра програма, яку розрекламували як допомогу від держави, а взялися реалізовувати як черговий передвиборний лохотрон.
Такі висновки я зробила, побувавши в іпотечному центрі і ознайомившись з ситуацією щодо кредиту під 3% по факту.
Отже, Іпотечний центр за адресою М.Кривоноса, 2А (правда, в брошурах адресою цього центру значиться вул. І.Кліменко, 5А). 9.00. Три черги в різні кабінети, люди збиралися ще з 8-ї ранку.
Процедура така: займаєш чергу до консультанта, з'ясовуєш умови, якщо вони влаштовують, займаєш чергу до забудовника, з'ясовуєш, які є квартири, якщо підбираєш щось підходяще, на обривку аркуша представник забудовника пише позначку для консультанта, повертаєшся в чергу до консультанта, щоб здати документи.
Прийшовши о 9.00, до початку робочого дня, до кабінету до консультанта я потрапила через 2 години. Розмова була дуже короткою, опущу свої питання, пропишу тезисно іформацію, отриману від консультанта:
- право на кредит мають мешканці Києва, з київською пропискою;
- ставка кредиту не зменшується для позичальника, а рефінансується.
Тобто позичальник повинен бути в змозі оплачувати всю ставку кредиту (16% річних); після того, як він вносить свій щомісячний платіж, протягом місяця держава повинна відшкодувати 13%.
Однак цей обов'язок ніде не фіксується документально. Якщо компенсація не надходить, позичальник виконує зобов'язання перед банком самостійно і в повному обсязі;
- гарантії реалізації даної програми немає не те, що на 15 років, а навіть на наступний рік.
Обіцяють тільки те, що виділено на цей рік;
- фінансуються об'єкти в Києві від забудовника Київміськбуд зі ступенем готовності не більше 20%;
- у разі затримки закінчення будівництва держава ніяким чином не регулює зобов'язання забудовника перед позичальником - це повністю проблема позичальника.
Ось така душевний розмова відбулася з державним консультантом. Бажання вистоювати чергу ще й до забудовника, щоб вибирати віртуальні квартири, вже не було.
Ще тільки скажу, що ціна за кв. метр становила 8900 грн., при ліміті компенсації 7000 грн. / кв.м.
От і думаю, а в чому ж допомога?
Тільки я її не бачу, чи все ж це такий велике розведення киян на гроші? Згадую киян тому, що не володію інформацією по інших містах - може, там готове житло і за півціни - не знаю, але є факт: комусь дуже треба підняти Київміськбуд з його недобудовами, адже інакше дозволили б вільно вибирати квартири в рамках встановлених лімітів.
Ніяких довгострокових планів на цю програму в уряду немає - інакше б зобов'язання держави перед позичальником були б оформлені документально.
І, наостанок, ще один цікавий факт: кредитують за цією програмою тільки двабанка: Ощадбанк та Укргазбанк. При цьому від консультанта я почула, що обмежень на участь нема, просто банки не бажають брати участь у цій програмі.
Може, не хочуть відповідати своєю репутацією за організовану «нагорі» аферу?
За матеріалами: Асоціація ріелторів

Немає коментарів:

Дописати коментар