Сторінки

четвер, 2 серпня 2012 р.

Крали і красти будуть


Минулого тижня ритуальний лідер парламентських кнопкодавів Володимир Литвин підписав і передав на підпис президенту Віктору Януковичу законопроект № 9634, повністю змінює правила гри в сфері держзакупівель на користь корупціонерів.

Цей проект був прийнятий коаліційними кнопкодавами за помахом чечетовской руки 4 липня - на наступний день після прийняття мовного закону і втечі опозиції з сесійної зали.
Ось найбільш часті питання, що виникають у непосвячених в тонкощі предмета.

Що саме змінюється у держзакупівлях? Змінюється все.
Державні та комунальні підприємства зможуть за "власні гроші" закуповувати що завгодно, за скільки завгодно і без контролю з боку громадськості.
Інформація про цих угодах більше не буде публікуватися в "Віснику державних закупівель".
В українців відбирають можливість дізнаватися про такі афери як межові кілочки Юри Єнакіївського за 5 млрд для Центру земельного кадастру - держпідприємство збиралося придбати їх за скаженою ціною, але під тиском громадськості уряд відмовився від плану, малина по 672 грн для президентської їдальні - держпідприємство «Гарант- сервіс "законтрактувало фрукти і овочі в два рази дорожче від їхньої ринкової вартості, пафосний вертоліт Agusta для Януковича-державне авіапідприємство" Україна "орендує його за" власні гроші ".

Скільки вкрадуть? Дуже-дуже багато мільярдів.
За даними Держкомстату в 2011 році всього в Україні було проведено тендерів на 325 млрд грн. З них близько 250 млрд (!) Довелося на тендери, проведені за рахунок власних коштів держпідприємств.
В цьому році цифри будуть ще більше, оскільки за перші шість місяців 2012 року вже проведено тендери на 307 млрд грн.
У свою чергу, вивчаючи публікуються нині контракти держпідприємств, ми частіше за все стикаються з так званої дельтою або маржею в розмірі 25%, завдяки корупціонерам виникає при закупівлі самих різних товарів і послуг.
Нагадаємо скандальні дані, опубліковані "Економічною правдою": за останні два роки українські банки перерахували в офшорні зони і на Кіпр суму, еквівалентну 400 млрд грн.
Немає сумнівів, що при виведенні держпідприємств з-під дії тендерного закону злодійська маржа виросте. Адже красти стане безпечніше. Будемо скромними і припустимо, що тепер будуть красти третину. Це 80 млрд грн, "розпиляних" в затишній тиші кабінетів і виведених в офшори, від торішніх 250 млрд грн тендерів держпідприємств.
Саме тому закон 9634 є самим корупційним актом в історії України. Жоден закон раніше не дозволяв щорічно (!) "Пиляти" суми, порівнянні з річним бюджетом країни.

Фото argumentua.com
Кому вигідно? Всім, хто має можливість впливати на держпідприємства.
Природно, в першу чергу мова про владу. Законопроект розроблений Кабміном, схвалений Адміністрацією президента і проголосований правлячою коаліцією.
В бариші будуть всі, хто має хоч якусь можливість "умовити" директора державного заводу купити втридорога метал або лавочки для метро.
Тобто це чиновники і політики, в чиїй сфері управління знаходяться держпідприємства: від Януковича і по низхідній вертикалі влади, аж до голови сільради чи начальника міського управління освіти.



Невже опозиція не могла заблокувати цю тему? Могла, але не захотіла.
Перші і останні, хто міг перешкодити коаліції шахраїв і злодіїв, - це парламентські опозиціонери. Але вони як собачки Павлова, або, словами Чечетова, "кошенята" зреагували на "Мовна питання», втікши з Ради як раз перед прийняттям законопроекту 9634 і ще цілої безлічі деньгоемкіх законів.
В той же день коаліція проголосувала за виділення 2,2 млрд грн бездонною дірі вуглепрому і освятила договір з Китаєм на поставку агротехніки на 23 млрд грн. Виявляється, ми настільки багаті, що можемо дозволити собі погана якість задешево.
Однак блокувати трибуну ніхто не збирався. У опозиціонерів рот уже був зайнятий "мовою", але і цей рот був заткнуть вже через три дні голодування.
Загалом, їм не до боротьби з корупціонерами. Тим більше, всі опозиціонери сподіваються, що восени їм вдасться отримати гідний результат на виборах і виторгувати в Януковича частинку економічного суверенітету. Наприклад, отримати в управління якусь завалящу галузь або свічковий заводик.
А по "щасливому" збігом обставин їх тендери вже будуть в тіні. Тому на цю братію надій ніяких. Є ще надія на американців, до чиєї думки Янукович ще прислухається. Можливо, Світовий банк чи МВФ нагадають президентові, що у нього є можливість накласти вето на розгул корупції.
Оригінал Публікації: "Наші гроші"

Немає коментарів:

Дописати коментар