Сторінки

пʼятницю, 5 квітня 2013 р.

Проти Митного союзу протестували гумором




Акція протесту проти вступу України до Митного союзу, Дніпропетровськ, 5 квітня 2013 року
Акція протесту проти вступу України до Митного союзу, Дніпропетровськ, 5 квітня 2013 року

Мультимедіа

Аудіо
РОЗМІР ШРИФТУ 
Акцію протесту проти вступу України до Митного союзу провели у п’ятницю в Дніпропетровську. Понад 200 людей, активісти громадських організацій та опозиційних партій, зібрались у центрі міста, щоб заявити про свою незгоду. Протестували незвично – за допомогою театралізованого гумористичного дійства. А втім, перформенс просто неба сподобався не всім. 

«Вікторе Федоровичу, будь ласка, підключайтесь! До Митного союзу, до ярма! Но-о-о! Цоб-цабе! Приєднуйтесь до Митного союзу! Безкоштовний сир, безкоштовний газ, безкоштовне небо! Володимир Володимирович усіх запрошує!» – такі вигуки лунали під час акції громадських активістів.

Дерев’яну бричку, що символізує Митний союз, тягнуть уярмлені люди у масках «Лукашенка» і «Назарбаєва». На нехитрому транспортному засобі везуть символічний трон із людиною в масці – «Путіна». Натовп під’юджує тягти швидше і краще: мовляв, не простого ж пасажира везете, самого «царя-батюшку»-Росію…

Організатори кажуть, що до такого дійства вдались, щоб наочно показати людям, яке ярмо чекає на Україну в разі вступу до Митного союзу і хто насправді тягтиме той «віз», а хто на ньому розкошуватиме.

Просто неба учасники акції розіграли ще кілька сценок: в одній із них до маленької дівчини-України залицявся великий дядько-Митний Союз, в іншій – чоловік, схожий на українського політика, шукав вільні вуха, щоб навішати локшини.

«Невже ми маємо вдягнути це ярмо?»

Координатор громадського об’єднання «Спільна справа» в Дніпропетровській області Віктор Романенко зазначає: сухі цифри з уст політиків пересічним українцям незрозумілі й нецікаві, відтак і виникла ідея вуличного спектаклю.

Трирічний досвід існування Митного союзу – просуваються тільки російські товари, просувається тільки російська ідея
«Демагогія політиків, пояснення зарозумілими словами – народ цього не розуміє. Оте одне ярмо, яке у нас он там лишилось, – це не місце для України. Ми маємо враховувати трирічний досвід існування Митного союзу – просуваються тільки російські товари, просувається тільки російська ідея. І в Білорусі, і в Казахстану нема тепер іншого виходу, як купувати російські товари. Це крок назад, я вже не кажу про свободу слова і права людини – їх у країнах Митного союзу не існує. Невже ми маємо вдягнути це ярмо, щоби зрозуміти, що ми в ярмі?!» – сказавРадіо Свобода Віктор Романенко.

Організатори зазначають: акція протесту проти Митного союзу в Дніпропетровську – серйозна, має ознаменувати початок широкомасштабних протесних дій проти влади. Приводів для спільних акцій в опозиції більш ніж достатньо, зазначають дніпропетровські активісти.

«Ми зібрались недаремно, це не останній флеш-моб. Але головне попереду – величезні акції протесту проти нищення нашого краю, українського, проти нищення мови, культури. Згуртуймося ж», – зазначив на мітингу голова обласної організації Української народної партіїАнатолій Сокоринський.

Перехожі на перформенс і мітинг опозиційних сил у Дніпропетровську реагували по-різному: хтось долучався до участі, хтось – обурювався:

– Ви ж не працюєте, ви тільки й думаєте, як би розколоти Україну на західну і східну.

– А я за Митний союз. Щоб торгівля була нормальною. А що нам з тієї Європи?

– Та все одно нічого не зміниться. Як усе було, так і буде.

Митний союз і… сезон городів

Тим часом прихильники вступу України до Митного союзу в Дніпропетровську зайняли вичікувальну позицію. Два тижні тому на своєму мітингу вони зажадали від президента Віктора Януковича підготувати документи на вступ України до Митного союзу до 1 травня, розповів Радіо Свобода керівник місцевого осередку громадської організації «Советский центр» Віктор Марченко.

«Чому до 1 травня? Бо з 1 травня розпочинається сільськогосподарський сезон. Якби були відкриті кордони, прості громадяни могли б реалізувати продукцію. Простіше кажучи – якщо раніше на Москву 36 вагонів ходило, забитих і людьми, і сільгосппродукцією, то зараз 8 вагонів ходить напівпорожніх. Це якщо простою мовою», – сказав він.

Символічно, що свою акцію прихильники Митного союзу в Дніпропетровську проводили на площі Леніна. Супротивники ж вступу України до цієї організації місцем для акції обрали Європейську площу.

Немає коментарів:

Дописати коментар