Сторінки

четвер, 31 травня 2012 р.

СПАСО-ПРЕОБРАЖЕНСКИЙ СОБОР




Спасо-Преображенський Собор побудований одним з перших в нашому місті, знаходиться в нагірній частині Дніпропетровська, його історичному центрі.





Проект собору розроблений в 1786 році, але був здійснений тільки в 1835 році. 9 (20) травня 1787 року імператриця виїхала до місцевості неподалік слободи Половиці для закладки Преображенського собору та нового міста Катеринослава на правом березі Дніпра. Церемонія початку будівництва відбулася: Катерина разом з австрійським імператором Йосипом ІІ і Григорієм Потьомкіним заклали перші камені першого споруди губернського міста. Будівництво Преображенського собору почалося в 1830 році за велінням імператриці Катерини ІІ. Будівництво собору завершено в 1835 році і виконано в стилі класицизму.

Фоторгафії 1980-тих років.  Історія нашого міста піднесла досить цікавий факт: першим закладеним будівлею був саме Преображенський собор, але першим реально побудованим - Потьомкінський палац. Спочатку, за велінням князя Г. Потьомкіна, ця споруда мала на цілий аршин перевершити по висоті собор святого Петра в Римі. Але цим планам не судилося збутися, і нелегка історія, пожежі, грабіжники перекреслили винесли свій вердикт увазі собору.  Головним архітектором, який працював над створенням собору, найімовірніше, був Андреян Захаров. Справжні креслення катеринославського собору до цих пір не знайдені і до середини ХХ століття ім'я архітектора Преображенського собору залишалося невідомим. Але вивчення архівів в Петербурзі підтвердило авторство Захарова в проекті Преображенського собору.


 

 


«Музей атеїзму» і склад паперуПісля революції почалася масова кампанія боротьби з релігійними спорудами, традиціями, руйнувалися храми, спалювалися ікони та інша церковне начиння.Згідно генеральному плану розвитку міста, Преображенський собор мав бути підірваний, а на його місці стоятиме пам'ятник вождю світового пролетаріату.Преображенський собор міг зовсім зникнути, якщо б не дніпропетровський історик Дмитро Яворницький. Він придумав геніальний план порятунку - просто зробити собор відповідним часу і влади. І. Яворницький організував в Преображенському соборі "Музей атеїзму", і саме під приводом музейних експонатів були збережені унікальні ікони. Саме під видом історичних цінностей залишився на колишньому місці унікальний іконостас собору, а четирехсотпудовий дзвін був закопаний за огорожею церкви до кращих часів.«Музей атеїзму» - приводило віруючих городян в жах, але врятував частина історії нашого міста.

Радянська пропаганда торочила про часи до революції лише частину правди, навіть зараз жоден не пише справжньої правди і досі. Але вона відома і містится у наступному документі. що був підготовлен ще у радянські часи.

Те, що пише радянська пропаганда і зараз у часи незалежності:
Преображенський собор залишився музей і на час Другої Світової війни, але в 1941 році, з дозволу німецької влади, тут на час відновилися богослужіння. Трохи дивний факт, - таку добру справу перед всієї німецької жорстокістю.

А це те, що було насправді з цим храмом від побудови, під час війн та революцій. на фото внизу.

Після Великої Вітчизняної війни напівзруйнований собор перетворився на склад паперу видавництва "Зоря".

 

В незалежній УКРАЇНІ Преображенський собор став виконувати совю первісну функцію лише за часів незалежної України. У 1992 році храм був офіційно переданий Українській Православній Церкві і його почали відновлювати первісний вигляд собору, історичну первозданність. Перше богослужіння в цьому соборі було ще до офіційної передачі його православним. Це трапилося в 1989 році за наполяганням співробітників історичного музею. Ще висів маятник Фуко, не було жодної ікони, але вже пройшла перша служба.

  
Тепер в Преображенському кафедральному соборі міста Дніпропетровська богослужіння проводяться щодня. А щоб послухати співи у виконанні кращого церковного хору Дніпропетровської єпархії, люди приїжджають сюди здалеку. Тіні минулого пішли з сповідає перший парафіян і перше причастя дітей, а на куполах храму знову виблискують сонячні промені.

2 коментарі:

  1. Музей уничтожили. Маятник Фуко в металлолом наверное сдали. Зато попы заборов понастроили и оттяпали себе кусок парка.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Чиє це - дивне запитання, через стільки рокі, як передали цей Собор одній з церковних громад міста. Для чого Яворницький зробив в цьому приміщенні музей? Невже ви думаєте, що для того, щоб там був музей? Нф. Доказом цього стало те, що в ньому продовжували розміщуватись і надалі предмети церковного вжитку. Яворницький, як людина глибоко релігійна, не бачив іншого виходу збереження храму, аніж запровадження в ньому музею.А щодо, що хтось щось відтяпав. Нагадаю, що першозакладений фундамент собору, був у 6 разів більший за нинішній. тож фундамент того собору може бути ще за огорожою, а не в ній, нагадаю також. що окрім собору могли бути і інші будівлі, за які ми не знаємо...Тож намагаємось зрозуміти і оцінити правдивість тієї чи іншої інформації перед тимп. як робити якісь заяви... Саме для цього і були наведені дані. про те, кому належав собор після революції. По інформації Російської Православної Церкви патріарх Тихон своїм рішенням надав право всім церковним приходам самим визначатись і рятуватись у період приходу антихристиян до влади в колишній Російській імперії. Саме в Україні була образована УАПЦ. Це підтверджується документами, що в Україні і в Січеславі у період УНР була саме УАПЦ. Те, що ця церква володіла цим собором і в часи другої світової, видно зі справки підготовленої ще за часів СРСР. Ви тут згадали попві. То по вашому кому має нележати церква? Чи призначення церкви для того, щоб там якийсь маятник висів? Зовсім інше з Концертним залом, що був Брянською церквою. Там для того, щоб передати це церковній громаді. треба перенести орган у побудоване під цей орган приміщення. яке має відповідати за параметрами цій церкві, іншого не може бути. бо інакше буде знищене унікальний музичний інструмент, де будівля є складовою частиною його. за визначенням...Нажаль

      Видалити