Сторінки

понеділок, 10 вересня 2012 р.

РПЦ вселенський собор поставив на місце визнавши її дію в кордонах 1589 року

БРАТСТВО.info


МП в Україні визнали неканонічною

Днями завершився Собор древніх патріархів, або, як його називають самі учасники – Саміт Пентархії. Оприлюднене звернення утримує й позицію щодо перспектив Української Церкви.

«Через події, які нещодавно мали місце у Православній Церкві» Собор підкреслив необхідність для всіх православних Церков поважати й суворо дотримуватися географічних кордонів своїх юрисди

кцій «у тому вигляді, як вони визначені Священними Канонами й Томосами про заснування цих Церков». Ці слова слід сприймати як прямий натяк на невизнання канонічного статусу УПЦ МП в якості «невід'ємної частини» Московської патріархії, оскільки в Томосі про автокефалію Православної Церкви в Польщі, виданому в 1924 р., Константинопольська патріархія констатувала, що ніколи законним чином не відмовлявся від своєї юрисдикції над Київською митрополією.

Щодо ж усієї Московської патріархії та її канонічних кордонів Константинопольський Собор дотримується Томоса 1589 р., відповідно до якого територія нинішньої України не входить до складу МП.

Звернення підписали предстоятелі 4 помісних Церков і повноважний представник Антіохійського Патріарха».

Саміт Пентархії проходив з 1 по 3 вересня у Фанаре (Стамбул). Офіційна назва – Собор предстоятелів головних патріархатів і автокефальної Церкви Кіпру.

3 вересня учасники саміту Пентархії – Вселенський Патріарх Варфоломій, Патріарх Олександрійський Феодор II, Патріарх Ієрусалимський Феофіл III, Архієпископ Кіпру Хризостом II і представник Патріарха Антіохійського Ігнатія IV єпископ Апамійський Ісаак оприлюднили комюніке, де виклали перелік рішень Собору.

Немає коментарів:

Дописати коментар