Сторінки

четвер, 1 серпня 2013 р.

Святослав Хоробрий та вислів «Для невіруючих віра християнська юродство є»

   Загадкова постать давньої історії Русі, за яку багато написано. багато сказно, а зараз навіть виведено навіть як такого, що відторгнув християнство.
  А чи так це було?
  Сучасні зичники саме це і стврджують.
  Сучасні козаки приписують його до козацтва за чуб що той носив.
Подивимось що написано в Козацькому словнику про це, складеному, сучасною легендою, не затьмареним розумом .
"СВЯТОСЛАВ - сын Игоря, киевский князь. После смерти отца остался ребенком на попечении своей матери княгини Ольги. Возмужав начал свое княжение с нападения на Казарию. Под 965 г. русский летописец записал: «Иде Святослав на Козары. Слышавше же Козаре, изидоша противу с князем своим каганом, и сьступишася бити, и бывши брань между ими. Одоле-Святослав Козаром и город их Белу Вежю взя, и Ясы победи и Косоги и приде к Киеву».
В результате этого дохода по Дону, Донцу и Осколу погибла цветущая и культурная жизнь десятков ясско-славянс-ких городов и поселков. При их раскопках археологи находят следы пожарищ, разрушения и насильственной смерти жителей. Восточные монеты, обнаруженные в могилах, принадлежат к VI-X вв. и, очевидно, среди остатков подонского населения долго еще сохранялась память об этом жестоком разгроме. Не удивительно, что в Томаторкани, по свидетельству современников, обнаруживается полная отчужденность от Киева и враждебность к нему. Не удивительно также, что Подонские Бродники на Калке в 1223 г. оказались по стороне Монголов и способствовали поражению Русов.
Разгромив Казарское царство и уничтожив наполовину подонские племена, С. пошел на Дунайскую Болгарию, временно занимал ее, но потом был побежден византийскими войсками императора Иоанна Цимисхия и должен был очистить завоеванные земли. На обратном пути в Киев, его войско было рассеяно Печенегами, а он сам пал в бою."
  То загибель його у знаковому місці для козацтва на порогах. на землі запорожців до того сподвигла? Не був він козаком і козацького роду так є то точно відомо! Бо втому ж словнику пишуть. що коли покинули свої селища козаки(під час знищення Січі туди заселили українців....
  Проте в обговоренні зупинемось на всього лише одному вислові, який приводять. що начебто його сказав Святослав по відношенню свого до прийняття ним християнства.
  Часто у слова сказані давно з одним змістом наші сучасники вкладають в нього зміст сучасний і цим заплутують не тільки себе, а і оточуючих.
  На мою думку саме така плутанина і сталась в  цьому питанні. Плутанина чи навмисне фальшування?
 Перше, що розглянемо. так це як ми дізнались про вислів «Для невіруючих віра християнська юродство є» начебто Святослава, що висить на багатьох рекламних щитах та використовється язичниками у своїх пропагандистських цілях?
   Виявляється що це цитують вислів не самого Святослава, а літописець пише  цитує апостола Павла.
   Оце так відкриття! 
  Тобто вислів апостола просто взяли і  приписали Святославу Хороброму!


  

Немає коментарів:

Дописати коментар