Сторінки

вівторок, 13 серпня 2013 р.

ЧОРНОМОРСЬКИЙ ФЛОТ ТА СЕВАСТОПОЛЬ МІСТО СЛАВИ ТУРЕЧЧИНИ, АНГЛІЇ ТА ФРАНЦІЇ

Спільнота · 226 вподобань
Як відомо, Севастополь – місто турецької морської слави, британської слави, французької слави, німецької слави, але тільки не російської. Росіяни завжди були сухопутною нацією, і на прикладі Чорноморського військового флоту то видно найяскравіше.

Всю свою історію цей флот, мов безсилий джин у пляшці, метушився в калюжах Азовського та Чорного морів, намагаючись дотягтися до Босфору з Дарданеллами – протоків, які відкривали шлях до Середзем’я. Лише один раз йому це майже вдалося (в знаменитому Синопському бою проти турків), але Франція з Британією, помітивши несподівані успіхи сухопутних, швидко дали їм по рукам та загнали назад, в озеро. Наступна війна, «Кримська», покрила невмирущою славою англійський та французький десант, що примудрився захопити величезну укріплену фортецю, флотську базу на континентальній території супротивника - Севастополь. Подібного успіху, по суті, історія морської піхоти досі не знає. В тій війні Чорноморський флот було вперше затоплено самими росіянами – аби блокувати вхід у бухту, та щоб кораблі не дісталися ворогу. У війні з Японією цей флот уславився масштабними тиловими бунтами. Під час першої світової в Чорному морі царювали німці й турки, сили яких були незрівнянно меншими. Вони знову ж, без над-зусиль захопили Севастополь, разом з кораблями (не всіма, частина російських суден була, за традицією, самозатоплена). Так само спокійно німці захопили Севастополь у другу світову, жоден з великих кораблів не прийняв участі в його обороні. Та й взагалі, діяльність ЧМФ в цій війні, це, здебільше – намагання якось втікти від ворожої авіації.

Чим Чорноморський флот відрізняється від решти російських флотів?.. В усі часи, завжди, від моменту заснування, він був найблатнішим і наймажорнішим. Служити на ньому мріяв кожен мореман, тому що їсти стиглі персики в Криму всяко краще, ніж ловити дрижаків у Мурманську, або стирчати в чорта на рогах у Владивостоці. Чорноморський флот в усі часи, завжди, від основи, був місцем приписки всіх адміральських синків і внуків з Москви. (Саме тим, що в Севастополі століттями осідав російський штабний бомонд, і пояснюється той зарозумілий московський шовінізм, яким просякнутий Севастополь у порівнянні з рештою російськомовних міст України.) Високопоставлені інспектори зі столиці обожнюють мотатися сюди з офіційними візитами та перевірками, особливо в курортний сезон. Жоден інший російський флот не відвідується ними так часто.

Після того, як людство вигадало та взяло на озброєння ракети «земля-земля», що перелітають акваторію Чорного моря, мов калюжу, основною стратегічної задачею Чорноморського флоту остаточно залишилося бути найбільшою туристичною базою Міністерства оборони Росії. А після розвалу СРСР та відновлення капіталістичних відносин до цієї функції долучилися ще дві – пропагандистська та економічна. Говорити про пропагандистську зайвий раз не треба, а от на економічній варто наголосити, бо саме вона визначає реальну політику Росії щодо Криму.

Нещодавно моряки ЧМФ захопили сквот анархістів в Севастополі. Це захоплення наробило галасу, бо сталося якраз в річницю російсько-грузинської війни. Проти вісьмох зачуханих ліваків російський флот вислав цілий взвод, екіпірований, мов на війну: з автоматами, в кевларових шоломах. Такий маскарад змусив думати, наче це свідома військова провокація на українській землі. Хоча насправді – ніякої політики. Просто бізнес.

Треба розуміти: немає іншого регіону України, де організовані злочинні угруповання почуваються так привільно, як у Криму. Ніде не здійснюється стільки замовних вбивств. Ні в один регіон українська влада не посилає наглядачами таких одіозних персонажів, як Москаль, Джарти або Могильов. І серед діючих кримських ОЗУ, Чорноморський флот Росії - одне з найсильніших. І найбільших успіхів це угрупування досягло в рейдерстві (рейдерство – це взагалі щось на кшталт кримського народного промислу).

Українці занадто звикли думати політичними категоріями. Звикли бачити в Чорноморському флоті Росії символ колоніалізму та окупації, військову базу, тоді як насправді він – просто дах, під прикриттям якого російські бізнесмени накопичують нерухоме майно, та відстоюють свої шкурні інтереси. ЧМФ захоплює шматки узбережжя, приміщення, туристичні об'єкти, і здає їх в суборенду, порушуючи всі договори. При чому відхоплює і великі шматки (як от знаменита історія про маяки, віджаті у «Держгідрографії»), і дрібницями не гребує. До таких дрібниць належить захоплений нещодавно анархістський сквот.

Звісно, той факт, що Чорноморський флот РФ – не стільки військова база, скільки етнічне кримінальне угруповання, ніяк не відміняє нашої базової позиції: він має забратися з України, і якнайшвидше. Але знати реальну природу цієї організації все ж потрібно.

Поки анархісти готують протести та пікети, в колишньому сквоті вже хазяйновито прикидають, як вижати з приміщення найбільший прибуток.

Немає коментарів:

Дописати коментар