Сторінки

вівторок, 26 березня 2013 р.

ВІЛЬНЕ КОЗАЦТВО ГЕРБ ТА ПРАПОР


 
1917 році під назвою Вільне Козацтво, з 1920 року в Німеччині починає діяти закордонне представництво Вільного Козацтва під назвою Українське національне козаче товариство (УНКТ), яке з 1936 року отримало назву Український Народний Козачий Рух чи, інакше, Українське Вільне Козацтво – УВК УНАКОР.
По завершенні Другої світової війни осередки УВК діяли в Німеччині та Австрії, пізніше в Англії, Австралії, США і Канаді.  
З 1991 року УВК активно співпрацює з козацькими організаціями, які створені та діють на теренах України. 14 жовтня 2006 р. наказом Кошового отамана УВК генерал-осавула УВК Йосипа Іваха Д.Байди було створено офіційне Представництво УВК діаспори в Україні, яке є єдиним легітимним представництвом УВК в Україні. Уповноваженим Представником УВК в Україні призначено генерал-хорунжого УВК Анатолія Гриву. 




27 січня 2010 р. наказом Кошового отамана УВК генерал-осавула УВК Йосипа Іваха Д.Байди призначено: 
- Уповноваженого Представника УВК в Україні генерал-хорунжого УВК Анатолія Гриву Заступником Кошового отамана УВК – Наказним Кошовим отаманом УВК; 
- Заступника Уповноваженого Представника УВК в Україні генерал-хорунжого УВК Віталія Манзуренко Генеральним Писарем УВК; 
- Кошового отамана Коша УВК в Україні ім. Северина Наливайка генерал-хорунжого УВК Володимира Мусія Отаманом Паланки УВК в Україні.

Дуже важливою подією 2010 року стало офіційне визнання козаків Українського Вільного Козацтва учасниками боротьби за незалежність України у XX столітті. Це було здійснено Указом Президента України Віктора Ющенка від 28 січня 2010 р. № 75/2010 «Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті. Згідно з цим Указом учасниками боротьби за незалежність України у XX столітті визнано осіб, які брали участь у політичній, партизанській, підпільній, збройній боротьбі за незалежність України, в тому числі у складі формувань Української Центральної Ради, Української Народної Республіки, Західно-Української Народної Республіки, Української Держави (Гетьманату), Української військової організації, Організації народної оборони «Карпатська Січ», Організації українських націоналістів, Української повстанської армії, Української головної визвольної ради та інших військових формувань, партій, організацій та рухів, що ставили за мету здобуття Україною державної незалежності.

25 травня 2010 р. за дорученням Кошового отамана УКВ Йосипа Іваха Д.Байди, зважаючи на потребу активізації діяльності УВК як централізованої структури, кореспонденційним способом відбулося перше установче засідання Ради отаманів УВК. Результатом цього засідання стало створення Ради отаманів УВК, до складу якої увійшли чинні керівники осередків УВК з Австралії, Канади, США та України.


Осередок УВК в Україні в наш час здійснює свою діяльність у двох напрямках: громадсько-політичному та вишкільному. Громадсько-політичний напрям забезпечує Представництво УВК в Україні, яке створює свої відділення в обласних центрах, а вишкільний – Паланка УВК в Україні. Основним завдання діяльності Осередку УВК в Україні є об’єднання зусиль існуючих осередків УВК за кордоном з козацькими організаціями, які діють в Україні на принципах боротьби за Соборну Самостійну Україну. Для виконання цього завдання Представництво УВК в Україні стало співзасновником Ради козацьких отаманів України (РКОУ) – об’єднання козацьких організацій, яке діє як координаційний  орган козацьких організацій України.

Осередок УВК в Україні здійснює заходи з національно-патріотичного виховання української молоді, а саме козаки УВК сприяють впровадженню в навчальні заклади України дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри Українського козацтва "Сокіл" ("Джура"), проведенню козацьких вишкільних семінарів і таборів, створенню козацьких навчальних закладів (Центрів) та виданню навчально-методичної літератури з питань національно-патріотичного виховання української молоді.



2 коментарі:

  1. Шукаю опис прапора та герба Українського вільного козацтва...

    ВідповістиВидалити
  2. Шукаю опис прапора та герба Українського вільного козацтва...

    ВідповістиВидалити